Zfanatizovaní rodiče vystavovali syny (11, 15, 16 a 17) těžkým útrapám. Chlapcům nedali několik dnů jíst, mlátili je kabely i vařechou a nechali je několik hodin stát na špičatých kostkách. Izolovali je zcela od kamarádů a nutili číst i přepisovat Bibli.

Vírou posedlí rodiče hochy nepouštěli ani ven mezi vrstevníky. Na střední škole poradil spolužák jednomu ze synů, jak se zachránit. Dva nejstarší synové pak zašli na sociálky, kde své rodiče udali. Sociálka pak odebrala rodičům všechny čtyři syny. „Na hladovku byly děti připravené, tak jako na stání na kostkách. Většinou jsem je trestal sám, někdy i manželka,“ vyjádřil se věřící otec.

Nejstarší syn se ve víře vrátil zpátky k rodičům. Při návštěvě dětí v dětském domově se podle dostupných informací daří rodině ovlivňovat i nejmladšího. Dva prostřední synové se k rodině vracet nechtějí.

U soudu v předchozích stání prohlásil: „Téměř všechno je lež, pravdy je jen malinko, stejně jako v celém spisu. Celé stíhání je založeno na lži. Neznamená to, že by se některé věci neděly, ale ne tak, jak je to psáno. Všechny naše děti milujeme, všechny stejně. Žijeme jen pro ně. Cíle naší výchovy jsou svátost.“

 Odvolání už není

„Všichni chlapci mají své rodiče rádi, ale ti dva zvolili způsob, kterým se chránili. Nejednalo se o revoltu nebo mstu. Jen hledali cestu,“ řekla uvedla dříve soudkyně Lubomíra Bínová.

Krajský soud znovu obžalované uznal vinnými a uložil jim stejné tresty jako soud prvního stupně v Havířově, 3 roky vězení s pětiletou podmínkou. Omezil zároveň možnost, kdy mohou v dětských domovech syny navštěvovat.„Proti rozhodnutí odvolacího soudu není odvolání přípustné. Rozsudek je pravomocný. Obžalovaní mohou využít mimořádného opravného prostředku – dovolání,“ řekla mluvčí ostravského krajského soudu Lucie Olšarová.