Vítěze mezinárodní soutěže, kterého vybírala porota, na svém úterním zasedání schválili městští radní.

Že se nám podařilo připravit soutěž tak, že máme za tři měsíce od vyhlášení vybrán vítězný návrh, považuji za velký úspěch. Je to zhruba o šest týdnů dříve, než jsme původně očekávali. Jsem rád, že se porota po intenzivní a věcné debatě nad předloženými návrhy shodla a můžeme začít připravovat další kroky,“ uvedl primátor Tomáš Macura.

Porota vítězný návrh označila za citlivý a zároveň působivý projekt, který nejlépe vyhověl zadání a potřebám galerie a odpovídá vizi, kterou má Ostrava do budoucna.

„Když jsem přesně před dvěma roky navrhoval vedení města, aby pro městskou galerii současného umění získala a rekonstruovala historická jatka, ani ve snu by mě nenapadlo, že v historicky rekordním čase – alespoň v rámci České republiky – dospějeme tak daleko,“ řekl ředitel galerie PLATO Ostrava a předseda poroty Marek Pokorný.

Všechny soutěžní návrhy budou vystaveny od poloviny května v budově bývalého hobbymarketu Bauhaus, který město odkoupilo spolu s historickým objektem jatek, a to celkem za 80 milionů korun.

Objekt městských jatek v centru města vznikl v roce 1881. V roce 1994 ale městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila svůj hobbymarket.

Jatka však chátrala a nikdy nebyla opravena, prodejna později rovněž přestala fungovat. Město se dlouhodobě snažilo získat památkově chráněná jatka zpět. Podle posledního znaleckého posudku je hodnota areálu přes 90 milionů korun.