„Průběžně se tam majitelé snaží dělat udržovací práce, aby do objektu nezatékalo, postupně se odkryly všechny podlahy, obložení stěn. Dva roky intenzivně chystají projekty, chtějí se zapojit do evropských programů, bohužel v prvním kole jim to nevyšlo o tři body, letos se chystají do druhého kola,“ řekla referentka památkové péče Městského úřadu v Krnově Andrea Šírová.

Zámek v Hošťálkovech vznikl koncem 17. století na místě starší tvrze. V roce 1945 byl původním majitelům zkonfiskován, pak v něm byl umístěn domov důchodců a poté až do roku 2005 ústav sociální péče pro mentálně postižené ženy. Za tu dobu neprošel zásadní generální opravou, a tak je podle památkářů nejautentičtěji dochovaným zámkem na Bruntálsku. Současní majitelé jej koupili v dražbě v roce 2007, nyní je zámek majetkem spolku Renesance.

Majitelé chtějí zámek co nejdříve zpřístupnit turistům. Zatím se do něj návštěvníci mohou podívat jen výjimečně. Správce, kterému lze zatelefonovat, ale umožní zájemcům podívat se do zámecké kaple a nahlédnout na slavnostní schodiště.

Zámek je prázdný. „V loňském roce dostali majitelé příspěvek a dokončili za to sanaci stropních trámů, takže mohly zmizet nevzhledné podpěry na chodbách. Vloni se tam proinvestovaly tak dva miliony korun,“ řekla Šírová.

V nejbližší době by měla začít oprava střechy, která není v dobrém stavu. Novější materiály by na ni měla nahradit břidlice, která tam dříve byla. „Připravujeme česko-polský projekt, vyřizuje se dotace. Pokud by prošla, jsou v plánu renovace podlah, odkrývky fresek, ty jsou v celém prvním patře, a komplet příprava na prohlídkovou trasu pro návštěvníky, infocentrum a všechno, co k tomu patří,“ řekl spolumajitel Patrik Ruszó.

Informační centrum by mělo vzniknout v přízemí, kde se už prostory částečně upravují. „Jsou tam na to vyčleněné tři místnosti. Vznikne i sociální zařízení pro personál i návštěvníky včetně imobilních osob,“ uvedla Šírová.

Jan Ruszó řekl, že by na zámku měl vzniknout klasický prohlídkový okruh. „Máme přislíbené z jiných zámků, že nám tam dají nějaké zařízení, nábytek. V budoucnu bychom tam chtěli udělat i nějaké malé ubytování ve stylu penzionu nebo apartmánu. Každopádně chceme, aby to sloužilo veřejnosti,“ řekl. Dokonce je reálná i ta možnost, že by s část zámku opět vrátila sociálním službám. V posledním patře by mohl vzniknout penzion pro důchodce.

VIDEO: Podívejte se na zimní pohádku – letecký pohled nad Malou Hlubokou v České Kanadě.

Video
Video se připravuje ...

Malá Hluboká z velké výšky: Prohlédněte si z dronu perlu České Kanady. David Malík, Matěj Šrám

Fotogalerie
14 fotografií