Alarm, který signalizuje, že v babyboxu je miminko, se rozezněl lékařům opavské nemocnice v půl druhé v noci. Jeho první lékařka mu převázala pupečník a pozornost věnovala především jeho prohřátí, cestou do babyboxu prochladnul na 32 stupňů,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Chlapeček byl jinak v pořádku, donošený a měl na sobě dokonce nové dupačky a zabalený byl v nové dece.

Jako vždy ho Hess pojmenoval. Tentokrát jménem Tomík. „Jména, která dětem dávám, jsou momentálním nápadem, podle něčeho, co mně zrovna inspiruje. Tentokrát to bylo zjištění, že dědeček ředitele strakonické nemocnice před mnoha lety chodil s mojí tetou. Ředitel se jmenuje Tomáš a v dětství se mu říkalo Tomík a velmi babyboxům pomáhá," vysvětlil Hess.

Jenže Tomík se tentokrát neujal, v nemocnici ho hned přejmenovali na Alana. „Dostal jméno po sestřičce Aleně, která schránku otevřela. Tak ho vedeme i v naší zdravotní evidenci. Má se k světu, vážil něco přes tři kila a měří 50 cm. Je takový vyžehlený a je na pokoji s ostatními miminky," uvedl mluvčí Slezské nemocnice Daniel Svoboda.

V péči lékařů zůstane do doby než budou vyřízeny úřední formality, pak si pro Alana přijedou buď rovnou noví rodiče nebo alespoň pěstouni. Kojenecký ústav ho naštěstí nečeká.

Díky babyboxům dostalo šanci na nový život už 152 dětí. Alan je letošním šestým miminkem. Hessovi jeho přejmenování nevadí. "Stejně jde jen o pracovní jméno, hlavně ať je kluk zdravý."

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

287495:gallery:true:true