„Úhyn ryb či jiných vodních živočichů zatím únik nezpůsobil,“  řekla mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková. Ropné látky se podle ní do vody dostaly odpadovým potrubím ze společnosti Suez. Firma zpracovává a využívá odpady. V Ostravě-Mariánských Horách sídlí její ostravské logistické centrum.

Na likvidaci úniku ropných látek se podílelo asi 30 hasičů. Do vody instalovali čtyři norné stěny. „Hasičům se už nedaleko místa znečištění podařilo zachytit značnou část úniku,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Ropné látky ve vodě si jako první všiml pracovník Povodí Odry u jezu v městské části Lhotka. Brzy byl zjištěn zdroj, odkud látka vytékala, a výtok byl zcela zastaven.

„Norné stěny si ještě před úterním polednem převzali pracovníci Povodí Odry. Na místech budou minimálně dva dny,“ uvedl Kůdela. Dodal, že o vývoj situace se zajímali i jejich polští kolegové, kteří se přijeli podívat k norné stěně vybudované vedle hraničního přechodu mezi Starým Bohumínem a polskými Chalupkami.

Video: Hasiči zdaleka jen nehasí požáry nebo nestaví norné stěny. Podívejte se na video, kde před pár dny v Ostravě zachraňovali z vody jelena.