V případě příznivého vývoje situace by se tak mohlo stát už o den dříve. Další dvě ostravské porodnice zatím množství rodiček zvládají a nemusely přistoupit k obdobným opatřením. Porodnice Vítkovické nemocnice se uzavřela v sobotu poté, kdy se objevilo podezření na nákazu spalničkami u jedné z pracovnic, což se nakonec potvrdilo. Nemocnice takto rozhodla především proto, že k ohroženým skupinám patří zejména děti do 15 měsíců, které vzhledem ke svému nízkému věku nemohly být očkovány.

„S rodičkami, které plánovaly porod v naší nemocnici, jsme aktivně komunikovali. Samozřejmě pokud přijde nějaká maminka, která neví, že je porodnice zavřená, tak je pro ni připravena sanitka, která ji okamžitě převeze do jiné nemocnice,“ uvedla  mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Ostrava Tomáše Oborného uzavření porodnice Vítkovické nemocnice zatím neznamená výraznější problémy. „Ten nápor je zvládnutelný a není nějak extrémní,“ podotkl Oborný.

 

Krajští hygienici v regionu zatím evidují 38 případů spalniček, z toho 20 dětí. Většina nakažených je v Ostravě. Obdobně vysoký počet případů tohoto značně nakažlivého virového onemocnění hygienici v posledních letech nepamatují.

 

Jak se nemoc projevuje?

 

Spalničky se šíří od nemocného člověka kapénkami. Inkubační doba, tedy doba od vniknutí původce nákazy do organismu do prvních příznaků onemocnění, je sedm až 18 dnů. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je pak patrná sytě červená až fialová vyrážka, která se rozšiřuje na obličej, krk, břicho a končetiny. Onemocnění se může komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánětem mozku.