Patrika K., přezdívaného Ozzy, policie dopadla týden po vraždě Sabiny. „Jednadvacetiletému pachateli šlo čistě o majetkový prospěch. Nedošlo tam k vloupání. Ztratila se hotovost a věci v řádu desítek tisíc korun,“ uvedl ve čtvrtek šéf kriminalistů Martin Lichý. Podle něj dívku pachatel usmrtil kombinací několika předmětů. Sabinin přítel Honza, který mrtvou našel, uvedl, že měla obličej rozbitý kladivem.

U Okresního soudu v Ostravě-Porubě, kam eskorta Patrika K. v pátek přivezla, působil rezignovaně a při čekání na soud se díval do země. Protože si obžalovaný obhájce nemůže dovolit, byl mu státem přidělen advokát »ex offo« Jaromír Parobek.

Na státním zastupitelství dostal případ na starosti žalobce David Bartoš. Ten byl s rozhodnutím o uvalení vazby pochopitelně spokojený. O činu příliš mluvit nechtěl, aby nedošlo k ovlivnění případných svědků. Přece jen ale prozradil několik nových detailů.

„V podstatě lze konstatovat, že důvod vraždy alespoň z toho, co známe teď, byl loupežný, že se oběť a obviněný znali a že byl vůči oběti použit poměrně surový útok vedený komplikovaným způsobem, tzn. z toho, co je alespoň nyní známo, tak pravděpodobně dvěma různými nástroji,“ upřesnil.

Vysvětlil také, jak je to s »částečným příznáním«, o kterém mluvila policie na tiskové konferenci. „Lze to shrnout tak, že před zahájením trestního stíhání se v podstatě doznal, spolupracoval, nyní se jeho postoj poněkud změnil, ale jakým způsobem, to nebudu uvádět,“ řekl Bartoš.

Žalobce dále naznačil, jak na Patrika K. policie přišla. „Dá se říci, že byl v širším okruhu podezřelých, ten okruh se postupně zužoval a nakonec v podstatě z toho vyplynulo jeho jméno,“ řekl.

Pokud bude Patrikovi K. prokázána vina, čeká ho zřejmě výjimečný trest ve výši až třiceti let nebo doživotí.

Fotogalerie
17 fotografií