Autorka fotografií Lucie Anna Přerovská je ze situace rozčarovaná. Galerie jí nic nevysvětlila ani se neomluvila. „Je tam třeba tlustá slečna vyfocená ve vaně nebo ve sprše. To přece nemůžeme vystavit v galerii, která je průchozí a kam mají přístup i děti,“ uvedl Právu jeden z důvodů zákazu kurátor Zdeněk Heiser.

Tomu se ale fotografka brání. „Pan kurátor věděl a viděl, co fotím. Mé fotky navíc nejsou nijak vulgární a akty už několikrát v galerii byly,“ uvedla. Fotografie zobrazuje především běžné ženy – nikoliv modelkovského typu – v jejich nahotě. Vystavovat se měly od května v galerii Maryčka, která se nachází v KD Petra Bezruče.

Zákaz výstavy vydala ředitelka Městského kulturního střediska Havířov poté, co začátkem roku náhodně viděla fotky Přerovské na Havířovském salonu. Zde hromadně tamní umělci prezentují svou tvorbu. „Po salonu prý řekla, že se jí moje fotky hrozně nelíbí. Nechci jí křivdit, ale myslím si, že jde o její osobní blok, nikoliv o to, že by výstavu mohly vidět děti, “ řekla Přerovská a dodala: „O tom, že se výstava ruší, mi navíc pan kurátor řekl až před pár dny. Ztratila jsem 13 měsíců, tak dlouho byla výstava domluvená. Za tu dobu jsem mohla dávno najít jiný výstavní prostor. Ani se mi neomluvili.“

Jediné, co se fotografka Přerovská od galerie dozvěděla, je to, že se změnil koncept a že se nyní už žádné akty tady vystavovat nebudou. Galerie je prý takřka průchozí a navštěvují ji hodně děti. „Já vůbec nehodnotím kvalitu fotografií ani autorku, ale tvrdím, že prostě nezapadá do koncepce tohoto prostoru. Nevadilo by mi, kdyby se výstava konala v uzavřené galerii se vstupným,“ uvedla pro Právo ředitelka Yvona Dlábková.

Lidem se ale přístup Městského kulturního střediska nelíbí. Na podporu fotografky Lucie Anny Přerovské tu dokonce vznikla podpisová akce, kterou podpořila i legendární česká fotografka Libuše Jarcovjáková. „Samozřejmě, to mě velmi těší,“ zakončila Přerovská.

Fotogalerie
11 fotografií