Ve Slezském muzeu v Opavě zahájil Hans Adam ve čtvrtek v podvečer výstavu z darů svého prapraprastrýce Jana II. z Lichtenštejna. Proč právě tam? Rod Lichtenštejnů se usídlil na Moravě už ve 13. století a začal tu rozmnožovat svůj majetek.

V nově vzniklém Československu vlastnil už jejich rod pozemky o rozloze téměř 170 000 hektarů. O většinu ale přišli v roce 1919 při pozemkové reformě. Zůstalo jim jedenáct velkostatků o celkové rozloze přibližně 70 000 hektarů.

O všechen majetek v Čechách a na Moravě pak Lichtenštejnové definitivně přišli v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Údajně se totiž hlásili k německé národnosti. Členové knížecí rodiny toto rozhodnutí nepřestávají napadat a tvrdí, že odjakživa měli národnost jen lichtenštejnskou.

Soukromý majetek knížete Hanse Adama II. se odhaduje na 4,5 miliardy dolarů. Je tím pádem mnohem bohatší než anglická královna Alžběta II. Její jmění činí přibližně 550 milionů dolarů, tedy zhruba 13 miliard korun.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na video: Křtiny prince George Youtube.com

Velkou část majetku tvoří obrovské umělecké sbírky, část z nich sice jeho otec Franz Josef II. musel po roce 1945 prodat, když byl však Hans Adam v sedmdesátých letech pověřen reorganizací knížecího majetku, podařilo se mu ho obrovsky rozšířit.

Fotogalerie
9 fotografií