Důl Paskov, nazývaný též Důlní závod 3, má dvě šachty: Staříč a Chlebovice. Nyní v nich pracovalo zhruba 1350 lidí. Po zítřku to budou jen tři stovky pracovníků. Po ukončení těžby se mají věnovat přípravě technické likvidace dolu.

„Je to tady konec. Jak to někdo napsal na třetím patře v porubu: Uhložrout si žije ve Švýcarsku a my odejdeme s pr**lí holou. V pátek jdu odevzdat věci, pro razítka, a jsem po 31 letech rubání bez práce,“ řekl Blesku včera horník Petr Kaňok (52).

Na parkovišti před dolem bylo už v týdnu výrazně méně aut, než bývalo zvykem. Téměř polovina lidí totiž dobírala dovolené. Od soboty zmizí z parkingu vozidla téměř všechna. „Připravili nás o práci. To já jim nezapomenu,“ říká horník Vladislav Haft (47).

Horníci mají nad čím plakat. Většina z nich odfárala přes třicet let, kvůli čemuž mají podlomené zdraví. Mnohým je nad 50 let a práci najdou těžko. Společnost OKD horníkům nabízela, že by jich pět set převedla do dolů na Karvinsku. Toho využily jen asi dvě stovky. „Převedenému zaměstnanci náleží motivační odměna 80 nebo 70 tisíc,“ uvedla personální ředitelka firmy Radka Naňáková. Roli hrála vzdálenost, ale třeba i nevraživost mezi horníky z Darkova a Karvinskými.

Penzisty dříve

Pracovní poměr v OKD k 31. březnu skončí více než 800 zaměstnanců OKD. Dostanou odstupné ve výši sedminásobku platu. O sedm let dříve do důchodu mohli odejít horníci, kteří v hlubinných dolech odfárali alespoň 3300 směn, a to znamená řádnou penzi v necelých 56 letech. Týká se to asi čtyř tisíc horníků z celé firmy OKD. Firma má nyní okolo 10 tisíc zaměstnanců.  Další tři tisíce lidí zaměstnávají dodavatelské firmy. 

OKD v úpadku

Společnost OKD skončila vloni v úpadku. Kvůli předluženosti a klesajícím cenám uhlí. Pohledávky přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů. Chtěli od firmy 23 miliard korun. Insolvenční správce Lee Louda ale z toho 17 miliard popřel.

Dokončují záchranný plán

OKD má předložit reorganizační plán do 12. dubna. „Cílem reorganizace je zachovat zaměstnanost, provoz podniku, v co nejvyšší míře postupně uspokojit své věřitele a vytvořit životaschopnou společnost,“ říká mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Šachty končily i za komunistů

Už během socialistické éry se uzavřela část šachet, jiné ale naopak vznikly, jako třeba Paskov a Staříč ze 60. a 70. let. V roce 1990 fungovalo v ostravsko-karvinském revíru 13 šachet a OKD zaměstnávaly na 104 000 lidí. Po listopadu 1989 přišlo postupné uzavírání neefektivních provozů, doprovázené propouštěním. V roce 1992 měly OKD přes 72 000 zaměstnanců, o dva roky později pracovalo v devíti dolech necelých 50 000 lidí. Nyní v OKD i se zaměstnanci dodavatelských firem pracuje zhruba 11 000 lidí.

Video: Podívejte se, jak politici před časem debatovali o osudu horníků.

Video
Video se připravuje ...

Jak zmírnit utrpení horníků? Lídři kraje debatovali o osudu OKD. Blesk TV