Zástupkyně Jejího Veličenstva je známá svojí láskou k Česku. Po Praze jezdí v bezmála 50 let starém embéčku. Do Ostravy dorazila ale poprvé. „Do Ostravy jsem se chystala řadu let, ale pracovní vytížení mi cestu neumožnilo podniknout. Dnes mohu říci, konečně,“ řekla exkluzivně Blesku Jan Thompsonová.

Velvyslankyně poobědvala s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem salát a rybu. „Při obědě jsme řešili budoucnost kraje i možnou obchodní spolupráci s Velkou Británií,“ netajila se velvyslankyně.

 

Po jídle vyrazila na seminář s českými podnikateli. Hlavním tématem byl brexit. Velvyslankyně je známá tím, že se neobává omezení obchodu. „Věřím v pevná i nově se rozvíjející obchodní partnerství se zeměmi EU,“ pokračovala Thompsonová.

Ostrava už černá není

Thompsonová diskutovala také se studenty Mezinárodní školy v Ostravě. V závěru programu si vyčlenila čas na návštěvu Dolních Vítkovic a dnes již věhlasné Bolt Tower. „Přesvědčila jsem se, že přízvisko černá Ostrava je minulostí. V okolí města se sice dál těží uhlí a jsou zde obří průmyslové firmy, ale město je moderní a čisté. Jsou tady milí lidé a město má veliký potenciál. Budu se chtít do Ostravy vrátit a pomoci možným obchodním partnerstvím,“ dodala Thompsonová.

Češi se bát nemusí

Velká Británie pravděpodobně po brexitu zpřísní vstup do země. Pro Čechy se toho ale moc měnit nebude. „S Českou republikou máme velmi dobré vztahy. Oceňujeme přínos Čechů žijících a pracujících ve Velké Británii,“ pronesla Thompsonová.

Video
Video se připravuje ...

Velvyslankyně Jan Thompsonová debatuje o brexitu. Foto Blesk - Jiří Krušina

Hejtman má z brexitu obavy

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák má z brexitu v určitých oblastech obavy. Dle jeho názoru měl brexit probudit EU v přibrzdění byrokracie, ale zatím si změny chování Bruselu nevšiml. „U brexitu se neobávám o oblast byznysu. Obchodníci se domluví. Bojím se o tu část, která je odvislá na podpoře veřejných zdrojů. Tedy hlavně oblasti vzdělávání a vědy. Na těchto oblastech bude důležité se s Británií domluvit,“ pronesl hejtman Ivo Vondrák.

Fotogalerie
7 fotografií