V lokalitě lze najít rostliny, které se jinde nevyskytují, svůj jediný domov v České republice tu má i motýl okáč jílkový. Lesy usychají a v oslabených porostech se tak daří sosnokazům a chroustům maďalovým. Poklesla také spodní voda a zmizela většina drobných vodních ploch a mokřin. Ochránci proto začali lesy zalévat!

„Jedinou možností je v tuto chvíli čerpání vody z řeky Moravy. Vloni se podařilo do porostů načerpat asi 35 tisíc metrů krychlových vody, které prokazatelně vydržely na nepropustné jílové vrstvě v hloubce asi 1,5 metru až do letošního jara,“ řekl Pavel Kolibáč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

 „Letos v březnu jsme napustili dalších asi 17 tisíc krychlových. To prospělo obojživelníkům, kteří se v zaplavených místech již rozmnožovali,“ dodal Kolibáč. Dalších asi 17 tisíc metrů krychlových vody do lokality přiteklo tento týden.

Zavlažili duby

Voda z řeky Moravy putuje potrubním systémem, který v minulosti hodonínská elektrárna používala na transport popílku na nedaleké úložiště. Vodu po lesních porostech pak dál rozvádí páteřní kanál zvaný Jalová struha. Tím v minulosti proudila voda mezi říčkou Kyjovkou a tokem řeky Moravy.

Voda je zatím nasáklá v půdě do zhruba sta metrů od Jalové struhy. Podařilo se tak podle něj ovlivnit asi 100 hektarů okolních převážně dubových porostů.

Letos plánujeme čtyři až pět jednotlivých napouštění, takže celkový objem vody by měl být výrazně vyšší než v roce předešlém. Doufáme, že se to na vitalitě zdejších porostů projeví,“ uvedl Kolibáč.

Podle povolení správce toku, tedy Povodí Moravy, lze každoročně takto využít 200 tisíc metrů krychlových vody.

Hodonínská Dúbrava leží mezi Hodonínem, Mutěnicemi a Dubňany, má rozlohu asi 680 hektarů. Národní přírodní památkou byla vyhlášena v roce 2014.

VIDEO: Ředitel ČHMÚ k suchu: Děsí mě, jak se naplňují 10 let staré prognózy.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel ČHMÚ k suchu: Děsí mě, jak se naplňují 10 let staré prognózy Blesk TV