„Návrat epopeje bude impulsem pro město a celé okolí,“ řekl Blesku starosta Tomáš Třetina (TOP 09). „Jedenáct pláten se vejde do rytířského sálu, pro zbylá máme tři menší sály. S klimatickými podmínkami máme zkušenosti díky expozici děl ze sbírek Jana a Medy Mládkových,“ tvrdí správce zámku Jiří Všetula.

Krumlov chce Praze stůj co stůj dokázat, že Muchovo velkolepé životní dílo bude v nejlepších rukou. Jako tomu tady bylo v letech 1963 až 2011. Stěhování pláten do Prahy šestitisícové městečko tvrdě zasáhlo. Zmizely desítky tisíc turistů.

„Hotel zkrachoval, v poledne není ani kde obědvat. Zdechl pes,“ svěřila se návštěvnice jedné ze dvou kaváren v centru. „Návrat epopeje je skvělá zpráva! Počkejme ale, jak to dopadne,“ řekl vedoucí pekařství Radek Džubera. Starosta však o dohodě s Prahou nepochybuje.

Na návrat turistů se těší i kavárnice Alena Obermajerová, která otevřela svůj podnik na místě někdejší nálevny nevalné pověsti loni v prosinci. Teď naproti hlavnímu vstupu do zámku září útulná kavárnička.

„Jako dítě pamatuji záplavu autobusů, davy lidí. S odvozem obrazů město skoro umřelo,“ míní paní Alena. „Zámek je pro Krumlováky srdeční záležitostí, dominanta. Teď přišla šance vrátit mu zase důstojnost a doplnit jej atraktivním obsahem,“ těší se kavárnice.

Před odvezením epopeje do Prahy přijíždělo do Moravského Krumlova 25 000 turistů ročně. K dispozici měli 124 lůžek v 6 hotelích a penzionech. V turistickém ruchu pracovalo 70 lidí. Dnes jen zlomek.

Co musí město splnit?

Pro obrazy je nutné zajistit trvalou teplotu od 18 do 20 stupňů Celsia. Vlhkost v síni musí být 45 až 55 % s co nejmenším denním výkyvem. Důležité je i správné nasvícení a ochrana pláten proti poničení, požáru či krádeži. Kromě zabezpečení zatím v zámku nic z uvedeného včetně vytápění či chlazení k dispozici není.

Podle starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny (TOP 09) by mohla být epopej k vidění už příští rok ve východním křídle zámku, v rytířském sále. Osvětlení, klimatizace a topení bude stát 30 milionů korun. „Složí se město, Jihomoravský kraj a ministerstvo kultury," řekl Třetina. Rytířský sál je opravený, chybí jen vybavení nutné k vystavovaní.

Co je Slovanská epopej

Slovanskou epopej maloval Alfons Mucha od roku 1910 celkem 18 let. Tvoří jej 20 velkoplošných pláten ze slovanské mytologie a dějin českého národa. V letech 1963 až 2010 byly obrazy uloženy a  vystaveny v zámku v Moravském Krumlově. V roce 2011 byla epopej za dramatických okolností a přes nesouhlas Moravanů převezena do Prahy.

Fotogalerie
14 fotografií