Sedm desítek starých žen, které na slováckém Podluží a Dolňácku jako poslední v republice nosí denně doma i ve společnosti kroje, otevřely poprvé v historii své mizející soukromí. Nekonalo se žádné kašírované folklorní pózování.

Do svých světnic, domů na dvorky, štamprličku, ale i do práce nebo do kostela pustily stařenky světově ceněnou fotografku Libu Taylor. Výsledkem je unikátní kniha, zachycující skutečný život stařenek, posledních skutečných selských žen u nás. Babičky jsou úžasné!

Přirozené a neuvěřitelně skromné a srdečné. „Po mši v Dolních Bojanovicích nás pozvala stařenka Růžena Komosná (98) k sobě na nedělní oběd. Omlouvala se, že nás nemůže pohostit všechny tři, že má, bohužel, uvařeno jen pro jednu. Upřímnější a opravdovější pozvání do rodiny zažít nelze,“ řekla Blesku Zlata Maděřičová z Hodonína, která za nápadem vydat fotografie knižně stojí.

Jako víchernice se označují velké parádnice, ale zároveň pracovité, pilné ženy. Víchera znamená na Slovácku selská pýcha. A tyto ženy mohou být právem hrdé. Nenechaly zaniknout dědictví předků.

Poslední stařenky, které chodí v běžném denním životě stále v kroji, žijí zejména ve Staré Břeclavi, Charvátské Nové Vsi, Lanžhotě, Tvrdonicích, Moravské Nové Vsi, Mikulčicích, Lužicích, Josefově, Prušánkách, Dolních Bojanovicích, Moravském Žižkově, Velkých Bílovicích, Kobylí, Velkých Pavlovicích, Šardicích, Tvrožné Lhotě, Strážnici a Petrově. Všude tam se fotografovaly.

Kniha Víchernice – mizející parádnice Moravy fotografky Liby Taylor s textem Jana Kostrhuna vyšla česky i anglicky. Obrovský zájem se strhl nejen u nás, ale i mezi krajanskými spolky v USA a Austrálii. Kniha stojí 690 korun a vydala ji Jihomoravská komunitní nadace v Hodoníně.

Fotogalerie
21 fotografií