Pražský výzkumník Vlastimil Sloup zrestauroval mimořádně vzácnou zkamenělinu 3,4 metrů dlouhého jurského ichtyosaura. „Jde o největší fosilii v celém Česku,“ řekl paleontolog.

Badatelé našli zkamenělinu dávného tvora před více než stoletím v německém Holzmadenu. Až dosud se ryboještěr stylově skrýval ve sklepním depozitáři Ústavu geologických věd v Brně.

Vodní plaz žil v druhohorách, před zhruba 240 – 90 miliony lety. Vzhledem i způsobem života připomínal dnešní delfíny. Při záchraně vzácných sbírek v Brně rekonstruovali vědci i druhohorního mořského krokodýla.

Ichtyosaurus: Skvělý plavec i dravec

Ichtyosaurus neboli rybovitý ještěr Stenopterygius, se proháněl v moři v období jury. Rodil živá mláďata, která se dostávala stejně jako u kytovců ven ocasem napřed.

Byl velmi rychlý a mrštný plavec i dravec. Živil se rybami a hlavonožci. Protože byl plaz a neměl žábry, musel se nadechovat nad hladinou. Sám pak byl potravou pro větší mořské plazy, například pilosaury.

Ryboještěr měl ještě zuby

Vzácné fosilie získala Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity krátce po vzniku ČSR v roce 1919 od brněnské německé techniky. Při restaurování ichtyosaura nyní Sloup odkryl dokonce obsah jeho žaludku a odhalil i několik drobných fosilií uvnitř kostry. Při renovaci mořského krokodýla objevil v původní čelisti zachované zuby.

Unikátní skvosty jsou k vidění po domluvě

Vzácné zkameněliny z paleontologické sbírky nejsou veřejnosti volně přístupné. Slouží především studentům Ústavu geologických věd, univerzita je ukazuje zcela výjimečně. „Lidé přesto mohou unikáty vidět, vždy však po předchozí telefonické nebo mailové domluvě,“ řekla Nela Doláková z Přírodovědecké fakulty.