Druhá vlna začala v listopadu platit pro ulice Lidická, Kounicova, Milady Horákové, Veveří, náměstí 28. října nebo třída Kapitána Jaroše. Původně měli rezidenti za první auto platit 600 Kč, město to ale změnilo na půl roku zdarma. Vrácení peněz se týká 1687 lidí.

Brno zavedlo placené rezidentní parkování s modrými zónami od září. V první vlně začalo platit pro historické jádro vymezené ulicemi Husova, Nádražní, Benešova a Rooseveltova.

Tam se ceny nemění, lidé s trvalým bydlištěm v místě platí za první auto 600 korun, abonenti, tedy podnikatelé s provozovnou v místě platí 6000 korun. Ostatní do historického centra vjet nesmějí.

Stejnou částku měli lidé platit i ve druhé vlně, po rozepřích v koalici a vzniku nové radniční koalice po volbách se to ale změnilo. Město nově povede ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD. Koalice vystřídá dosluhující vedení ANO, Žít Brno s Piráty, KDU-ČSL, SZ a TOP 09.

Musíte požádat

Lidé musí o vrácení peněz požádat. Je potřeba vyplnit formulář s údaji jako registrační značka auta, bankovní účet a podobně. Formulář je na webových stránkách nebo k dispozici na pracovišti na Zvonařce.

Jsou tři možnosti. Formulář mohou poslat elektronicky na e-mail vratkaRP@brno.cz a poplatek jim přijde do 30 dní na účet. Také se pro něj mohou zastavit osobně s vyplněným formulářem na pracoviště Zvonařka a poslední možností je poštou poslat žádost s podpisem, poplatek v takovém případě dorazí do 30 dní na účet žadatele.

VIDEO: Markéta Vaňková: Budoucí primátorka Brna.