„Deset minut přešlapování z nohy na nohu je v mém věku už opravdu hodně,“ svěřila se Věra Fialová (76), cestující z centra na Lesnou i s vnoučaty. Hůlčičku i s taškami si musela odložit na nedalekou zídku.

Nejsou tu lavičky, ale zato jsou součástí „chytrých“ přístřešků dotykové tabule s informacemi. „Zastávky jsou interaktivní, cestující v nich mohou listovat a vidí odjezdy následujícího spoje. Mohou si vybrat i další spojení nebo listovat nabídkou kulturních akcí v Brně,“ představila novinku mluvčí DPMB Barbora Doležalová.

Astronomická cena

Problémem ovšem je, že na přímém slunci jsou panely špatně čitelné. Především pro starší lidi je orientace na dotykové obrazovce neřešitelným oříškem. Mladší pasažéři zřejmě na rozdíl od důchodců ocení USB porty na nabití mobilů, přínosem pro všechny jsou bezesporu SOS tlačítka pro přivolání pomoci v nouzi.

Ve střešním trámu je pak meteostanice, která měří teplotu, tlak a čistotu vzduchu. Veškeré technické vymoženosti „vystřelily“ cenu za jeden přístřešek na 490 000 korun. Běžné zastávky se přitom dají podle zjištění Blesku pořídit v cenách od 34 000 do 80 000 korun.

Brno, které se považuje v Česku za průkopníka projektů „Chytrých měst“, každopádně zvažuje, že další tři zastávky bez sedaček postaví v Plotní ulici. Ovšem až poté, kdy v ní zavede koleje.

VIDEO: Eduard a Matěj vymysleli hi-tech zastávku MHD. Co všechno umí?

Video
Video se připravuje ...

Eduard a Matěj vymysleli hi-tech zastávku MHD. Co všechno umí? Matěj Smlsal