„Nejsme běžné koupaliště. Biotop znamená ve skutečnosti přírodní rybník. Vodu napouštíme z vlastní studny, čištění vody probíhá pomocí rostlin, řas a mikroorganismů ve štěrkovém podloží, tedy žádná chemie, ale přírodně,“ vysvětlil David Penč, zástupce ředitele příspěvkové organizace, kterou radnice Brno-jih pro projekt biotopu zřídila.

Návštěvníci si ale na jihu Brna i tak užívají komfortu včetně občerstvení. A mohou se spolehnout, že od června do září najdou v nádržích stabilně příjemnou vodu „Tmavší voda přitahuje teplo, stabilní teplota teď v září je kolem 22 stupňů. A hlavně je čistá, průhledná. Vidíte na dno do třímetrové hloubky,“ upozornil Blesk Penč.

Žádná chemie, žádný chlór

A ještě jeden faktor hraje prim pro biotop. Žádná chemie. „Když vylezete z vody, nesmrdíte po chlóru. Chodím sem pravidelně s kamarádkami i s vnoučaty,“ svěřila se paní Marie (72). Vedle seniorů si místo oblíbily i rodiny s dětmi.

Sezóna na přírodním koupališti Biotop potrvá až do 30. září, byť meteorologové už ohlašují pokles teplot. „Určitě přijdou otužilci,“ usmívá se David Penč.

Koupe se ale i na Hodonínsku, byť jde o záležitost ryze přírodních ploch. Někteří lidé proto vyrážejí k rybníkům, kde hledají ochlazení před nečekanými tropy. V blízkosti Veselí nad Moravou je oblíbené štěrkové jezero, přestože se nejedná o oficiální koupaliště. Voda tam má stále více než 20 stupňů.

Amazonka Žaneta v Lednici

Překvapení čekalo na reportéra Blesku i v Lednici. Nezvykle teplého počasí v druhé polovině září využila ke koupání ve svém oblíbeném rybníku Apollo Žaneta Pešková (42). „Protože na naší oblíbené plážičce ani kolem nikdo nebyl, hupsla jsem při projížďce na kole do vody jen tak, bez plavek,“ svěřila se Blesku paní Žaneta. Teploměr ukazoval 29 stupňů, voda byla prý „jako kafe“.

Léto na jižní Moravě dává podle předpovědí všem milovníkům vodních radovánek šanci ještě na dva „koupací“ dny pod širým nebem. O víkendu ale teploty spadnou až o 10 stupňů a do jezer či rybníků vlezou zřejmě jen otužilci.    

Fotogalerie
18 fotografií