Smířlivý Habsburk byl populární i u obyčejných lidí a přispěl k rozkvětu Brna i celé Moravy. Zrušil především nevolnictví a mírnil náboženské spory. „Uprostřed náměstí bude kopie Merkurovy kašny, další kašna najde místo u kostela sv. Michala,“ řekl primátor Petr Vokřál (ANO) s tím, že památkáři i architekti souhlasí.

Dva stromy na terase kostela sv. Michala a čtyři stromy uprostřed kolem kašny doplní podél dolní strany náměstí ještě šest nových stromů ve stromořadí.

Stromy budou podle náměstka primátora Martina Andera (SZ) na náměstí vysazeny nejen s ohledem na požadavky památkové péče, ale i tak, aby umožnily umístění pódia v dolní části náměstí pro konání příležitostných kulturních a společenských akcí.

K vytvoření dobrých podmínek pro růst stromů použijí zahradníci moderní technologie takzvaných prokořenitelných buněk. Ty pod povrchem náměstí vymezují dostatečný prostor pro kořenový systém stromu a zároveň chrání podzemní vedení sítí.

Výsadbu stromů na náměstí provede Veřejná zeleň města Brna ještě letos, v polovině listopadu. Přestavba starobylého náměstí za 60 milionů korun má být hotova do konce roku. Navždy z něj má zmizet ohyzdné parkoviště.

VIDEO: Tak bude vypadat koncertní Sál pro Brno.