Během čtyř let zaplní nároží Besední a Veselé ulice v historickém jádru koncertní sál brněnské filharmonie. Stát bude 1,5 miliardy. O náklady se podělí stát, kraj a město. Budova bude z části prosklená, ale zároveň i masivní a uzavřená.

Sál má mít 1300 míst. Podzemní parkoviště, na kterém bude monstrstavba stát, je před dokončením.

„Blížíme se cíli postavit koncertní sál na špičkové úrovni. Kulturní kredit našeho města se zase o něco zvýší a věřím, že přiláká návštěvníky z okolí,“ doufá primátor Petr Vokřál (54, ANO).

Nejmodernější a největší v Česku

V Brně vzniká naprosto unikátní stavba. První tóny v nejmodernějším a největším koncertním sále v Česku mají zaznít za pět let. „Velké pódium sálu má muzikantům umožnit neomezené možnosti obsazení orchestru od sólových recitálů a komorních koncertů přes početná obsazení velkých symfonií až po skladby, při kterých účinkuje i sbor,“ plánuje polský projektant Tomasz Konior (50).

Luxusní výhled na Petrov i Špilberk

Střecha bude mít dvě terasy. Jednu s výhledem na Petrovskou katedrálu, přístupnou veřejnosti, z druhé pak budou mít hudebníci výhled na hrad Špilberk. Počítá se také s menším náměstím, které vznikne před sálem. Autorem projektu je tým Tomasze Koniora, který na návrhu stavby pracoval s akustikem Yasuhisou Toyotou (66) a architektem Petrem Hrůšou (63), který navrhl v Brně také Vaňkovku nebo Trinity.

I toto by mělo v Brně být

*Hlavní nádraží – Nejpalčivějším tématem Brna je budoucnost hlavního nádraží. Stanice je v provozu nepřetržitě od roku 1839. Letos se konečně na radnici po 100 letech handrkování a šoupání po mapě sem a tam dohodli, že nádraží přesunou k řece. Stavět se ale začne nejdříve v roce 2022,  stát musí uvolnit potřebných 40 až 55 miliard korun. Diametr, tzv. podzemní železnici, si ale Brno nevydupalo.

*Fotbalový stadion – Brněnským evergreenem je i stavba nového fotbalového stadionu Za Lužánkami. Naposledy se tam do míče kopalo 30. září 2001. Pak kolos pro 50 000 diváků, svého druhu největší v zemi, chátral. Dnes je z něj ruina. Fanoušci i město léta marně sní o novém stadionu, stavbu ale brzdí spor o pozemky mezi městem a podnikatelem Liborem Procházkou. Místní Zbrojovka mezitím spadla do II. ligy.