„Pro zajištění všech exponátů jsme se propojili s top odborníky z Evropy,  USA, Indie, Austrálie, Hondurasu a Číny,“ upozornil kurátor výstavy Ondřej Rea. Přípravy zabraly téměř rok, náklady unikátní výstavy se pohybují kolem jednoho milionu korun.

Replika Turínského plátna, maketa největší rukopisné knihy světa známé coby Ďáblova bible, tajemná Tutanchamonova válečná trubka, sumerská hvězdná mapa, Voynichův rukopis napsaný neznámým písmem či starověký disk z Faistu, hliněný kotouč s tajuplnými znaky a symboly uspořádanými do spirály. To vše nadchne milovníky záhad, kteří zároveň touží po jejich vysvětlení.

Maketu Codex gigas neboli Ďáblovy bible, největší rukopisné knihy světa vážící 75 kilogramů, vyrobilo knihařství Fogl a Rambová v Žamberku. Sepsána byla ve 13. století v podlažickém klášteře. Za třicetileté války ji zcizila švédská vojska, dnes je ve vlastnictví Královské knihovny ve Stockholmu.

Nejen znalce fascinuje Voynichův rukopis, tajemná kniha napsaná neznámým písmem se záhadnými ilustracemi z 1. poloviny 15. století. Císař Rudolf II. věřil, že je dílem anglického badatele Rogera Bacona. Spekuluje se také o Leonardu da Vincim. Nyní ji vlastní Yaleova univerzita.

Další záhadou světa je disk z Faistu, 3600 let starý hliněný kotouč nalezený v roce 1907 v troskách paláce Faistos na Krétě. Pokrývají jej nerozluštěné znaky a symboly ve spirále. Podle jedné z teorií mohl být kotouč strojově čitelný blíže neurčeným starověkým zařízením.

Nadchne i od originálu k nerozeznání kopie stříbrné válečné trubky faraona Tutanchamona nalezená roku 1923 v jeho hrobce. Je přezdívána coby hudební zbraň hromadného ničení. Podle legend její rozeznění přinášelo tragické události a válečné konflikty.


TOP replikou výstavy v Letohrádku Mitrovských je ovšem slavná křišťálová lebka, 3500 let stará relikvie, označovaná také jako Lebka zkázy. Nalezla ji v roce 1927 dcera cestovatele Mitchell-Hetgese u mayského města v Belize. Lebka údajně mění svou průhlednost, pohled do jejích očí vyvolává hypnotické stavy. Ve světě se našlo 12 podobných nálezů, tato lebka je označována za nejpropracovanější.

A nechybí ani kopie Turínského plátna vyrobená certifikovanou firmou v zámoří. Relikvie měla být v kontaktu s tělem Ježíše Krista krátce po jeho ukřižování. Na plátně je otisk mužské postavy v životní velikosti, řada badatelů se ale domnívá, že jde o středověký podvrh. „Její prohlídku zpestří videomapping s hudebním podkresem,“ upozorňuje Rea.

Kdy a kde?

Největší záhady a tajemství světa, Letohrádek Mitrovských v Brně, od 15.9. do 2.12. 2018, Úterý-Pátek 10-16, Sobota-Neděle 10-17 hodin.

Více informací: www.letohradekbrno.cz

Fotogalerie
11 fotografií