V mezidobí od posledního stání, které se týkalo výživného na exmanželku Markétu (40), si sice oba vyměnili esemesky, jejich názory se ale nesblížily ani o píď. Vzduchem létají miliony. Dohoda je však nemožná. Žena navrhla, aby jí soud přiznal za období od 29. září 2015 do 22. března 2017 na výživném pro ni samotnou dohromady 1,5 milionu korun.

„I nadále se snažíme o mimosoudní dohodu, dosud bezvýsledně,“ řekl právní zástupce ženy Zdeněk Joukl. „Od posledního soudního jednání v červnu neproběhlo v této věci žádné jednání. Dvě schůzky se netýkaly sporu,“ odmítla tvrzení protistrany Jančurova advokátka.

Znesváření Jančurovi se zřejmě nedohodnou ani na tom, zda je dnes čtvrtek či sobota. Jejich spor o výživné pro Markétu proto musí rozplétat soud. A ten přitom svléká exmanžele „do naha“.

Jančura se prý do chomoutu nehrnul

Pán žlutých autobusů Jančura (47) se prý sám nikdy do ženění nehrnul. „Vím, že polovina manželství končí rozvodovým soudem. Přesto jsem Markétě vyhověl a vzali jsme se. Měl jsem ale podmínku, že to musí být i s předmanželskou smlouvou,“ prohlásil u soudu Jančura.

Video
Video se připravuje ...

Hamáček počítá s vládou bez Pocheho. A válka o peníze na rozvodu Jančurových Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk Zpráv

Markéta prý budoucího muže požádala, aby do společného jmění vložil půlku svého domu v Bílovicích nad Svitavou. Chtěla se tam cítit jako doma. Smlouvu pak jako právnička sepsala ona. „Byla v duchu, že součástí společného jmění bude jen dům v Bílovicích a peníze na společném účtu, nikoliv už ale peníze ze společného podnikání,“ přiblížil Jančura.

Manželství? Ne. Docházkový vztah!

Markéta přitom podle Jančury nikdy ve společné domácnosti v Bílovicích nebydlela. „Zaseklo se to na jejím požadavku, že se z domu musí úředně vymazat trvalý pobyt mé dcery a její matky, mojí bývalé přítelkyně. S tím jsem nesouhlasil, zdálo se mi to potupné,“ prohlásil autobusový magnát.

Vztah se svou ženou pak označil za „docházkový“. „Markéta za mnou jezdila dvakrát až třikrát týdně. Ve všední dny jsme trávili polovinu času společně v Bílovicích. Měla v domě jen jednu skříň. Nikdy se nenastěhovala. Řekla, dokud neodhlásím dceru a její matku, tak tam bydlet nebude,“ zopakoval Jančura. Všechny víkendy nicméně trávili Markéta s Radimem Jančurovými spolu, avšak mimo Bílovice.

Láska tam byla

Vztah Jančurových v manželství až do rozchodu trval dva roky a čtyři měsíce. První rok byl prý hezký. „Trávili jsme spolu všechny víkendy. Jednou až dvakrát za rok jsme létali na dovolenou. Letenky jsme měli od našich společností zdarma. Byl to firemní benefit, který jsem získal a využil pro společné cesty,“ popsal zprvu idylické soužití Jančura. „Láska tam bezesporu byla,“ přiznal.

Společnou dovolenou v Thajsku a Vietnamu si však platili každý ze svého. „Já, samozřejmě, platil více, například večeře, které vždycky platí chlap. Markéta má ráda dobrodružství. Jezdili jsme tam na skútru a s batůžkem a bydleli jsme u vesničanů. Moc jsme neutratili,“ vzpomněl Jančura.

Návštěvy jen kvůli početí dítěte

Druhý rok manželství už nebyl tak hezký. Jančurovi přestali spolu trávit společné víkendy. „Je pravda, že první rok chtěla Markéta v domě v Bílovicích žít a začala připravovat svůj pokoj pro jógu, odpočinek a práci. Nechala hodinovým manželem vyměnit tři lampičky v chodbě, víc ale nedokončila. Bydlela jinak ve svém bytě v Brně. Nikdy se ke mně nenastěhovala,“ tvrdil Jančura.

Pak už prý jezdila do Bílovic za svým manželem jen jednou dvakrát do měsíce za účelem početí dítěte. „I kvůli tomu ten vztah hodně znervózněl, ochladl a přiblížil se k zániku. Společně jsme se dohodli, že ještě zkusíme dítě pomocí umělého oplodnění – to se také stalo,“ líčil krizi Jančura.

Bod zlomu: Už s tebou nechci být!

Zásadní zvrat přišel v říjnu před čtyřmi lety. „Těsně před aplikací embrya jsem jí řekl: Už s tebou nechci být. Sama se rozhodni, zda dítě chceš. Já ho chci,“ řekl Jančura u soudu. „Možná je tato věta silná, ale myslím, že je férová.  Každá žena by měla znát pravdu o tom, zda partner chce s ní a dítětem být nebo ji v tom nechá dál sám,“ vysvětlil svůj pohled na věc pán žlutých autobusů.

Markéta se rozhodla, že dítě chce. „Tím dnem, bylo to 30. října 2014, ale náš vztah padl. Oba jsme spontánně přestali posílat peníze na společný účet. Zůstal nám jen pracovní vztah,“ označil bod nenávratného zlomu Jančura. Dodal, že jeho ženě se nakonec otěhotnět nepodařilo.

Zároveň odmítl tvrzení exmanželky, že měl v té době souběžný vztah. „Není tomu tak. Já jsem neměl následujícího půl roku žádný jiný vztah. Markétě bylo tehdy 36 let. Proto jsem jí také ještě několikrát esemeskou navrhl, že můžeme v procesu umělého oplodnění pokračovat dál,“ řekl Jančura.

Pokračování zítra! Dočtete se třeba o tom, kolik měsíčně vydělávali...