„Radnice věc vyhodnotila jako přestupek proti občanskému soužití, při němž se osoba dopouští vůči jinému schválností. Vydali jsme rozhodnutí o vině a uložili správní trest formou příkazu všem 25 účastníkům řízení,“ sdělila mluvčí Brno-střed Kateřina Dobešová. Výši pokuty ale mluvčí neupřesnila.

Dostali ji členové nebo příznivci hnutí Slušní lidé, kteří nastoupili na pódium a vytvořili lidský řetěz. Ten bránil hercům v pokračování představení. „Slušní lidé se hrdě hlásí k tomuto kroku a učinili by jej znovu i razantněji,“ reagoval na udělené pokuty předseda hnutí Zdeněk Pernica.

Stejná vlajka, pod kterou se vrací padlí vojáci

Podle Slušných lidí je hanebné, že stát ponechal bez trestu pošpinění české vlajky. „Jde o stejnou vlajku, pod kterou se vracely rakve s našimi padlými vojáky z Afghánistánu a nebo pod kterou bojovali naši předci proti fašismu,“ zdůraznil Pernica.

Většina pokutovaných podala proti uložení sankce odpor. Zastupuje je brněnský právník Richard Novák. „Těm, kteří odpor nepodali, pokuta zůstane. Ostatní pozveme k ústnímu jednání,“ upřesnila Dobešová.

VIDEO: Slušní lidé bránili několik desítek minut pokračovat hercům v kontroverzním představí. Policie je nakonec z divadla vykázala.