Kam se slavné dílo sochaře Otakara Španiela ztratilo, nikdo neví. „V Národním muzeu zůstal jen model vysoký 2,2 metru. Podle něj vzniknou dvě repliky původní sochy, jedna bude totožná, druhá zůstane v rozpracovaném stavu. Hotová socha se poté stane trvalou součástí výstaviště,“ uvedl mluvčí brněnských veletrhů Jiří Smetana.

Unikátní dílo vznikne přímo před zraky návštěvníků strojírenského veletrhu (1. – 5. října).Robot Kuka vyřeže z umělého dřeva konstrukci modelu. Ten dostane speciální nátěr a poté sochař Ladislav Jezbeda na ní nanese hlínovou vrstvu a sochu dokončí,“ upřesnil Miroslav Drápela, ředitel společnosti MCAE, která dodá zmíněného robota.

Strojírenský veletrh ke 100. výročí vzniku Československa nabídne i další lahůdky. „Obsazeny jsou všechny pavilony a velký prostor v nich bude mít i Slovensko, které například přiveze unikátní Škodu 743 Garde z roku 1982 s výrobním číslem 00001, prvním autem vyrobeným na Slovensku,“ prozradil ředitel brněnských veletrhů Jiří Kuliš.

Návštěvníci se mohou těšit i na výstavu 100Ries, která představí československé průmyslové legendy. K vidění budou vlaky, autobusy, tramvaje i letadlo L-13 Blaník. Překvapení nabídne výstava Českých center, která bude viditelná pouze díky speciální aplikaci v mobilu v tabletech.

Strojírenský veletrh v Brně slaví 60. výročí. Letos se na něm představí 1600 vystavovatelů, kteří obsadí 45 tisíc m2. Každoročně veletrh navštěvuje asi 80 tisíc návštěvníků. Letos je ale i díky zapojení Slovenska největším za posledních 10 let.