Vedro nevedro. Teploty v bytech atakují leckdy i 29 stupňů. Lidé, kteří nemohli utéci na dovolenou nebo k vodě, se vaří v paneláku ve vlastní šťávě kořeněné sžíravou nejistotou. „Minulý týden nám netekla tři dny voda. Nemohli jsme se umýt, spláchnout si na záchodě, ochladit se,“ svěřil se Blesku nájemník Josef Vrátil (57).

V paneláku žije spousta mladých lidí s malými dětmi. „Ty děti potřebují několikrát za den umýt, zchladit, pít,“ stěžují si nájemníci. „Nemluvě už o starých lidech, ti vražedné horko snášejí jen s největšími obtížemi.“ dodal Vrátil.

Napusťte si vanu teplé, ta vám zchladne

Zoufalství nájemníků umocňuje fakt, že nikdo není schopen říci, kdy se montéři zase objeví. Vyvěsili totiž cedulku, že vzhledem k počasí práce přerušují. Voda tedy v paneláku včera tekla – navzdory ceduli, podle níž měli montéři v úterý dopoledne v práci pokračovat. Do 10.40 se však nikdo neukázal.

„Z vylepených papírů to na nás dělá dojem, že plánovaná oprava byla jen o týden odložena. V tom případě byly ty tři pekelně horké dny bez vody zbytečné a další peklo nás čeká,“ obává se Vrátil.

Během tří dnů odstávky vody přitom úřady cisterny před domem nezajišťovaly. Lidem poradily, ať si napustí vanu teplé vody, ta jim prý zchladne. Pro zájemce pak zpřístupnili správci domu jindy uzavřený ventil ve sklepě, kam si nájemníci mohli pro pitnou vodu s kbelíkem zajít.

Panelové domy na brněnské Lesné jsou z 60. let minulého století. Bez zajímavosti není skutečnost, že ceny nájmů na vyhledávaném sídlišti dosahují 110 Kč/m2 a jsou nejvyšší v Brně.

Montéři se na to jednoduše vybodli

Reportér Blesku zjistil, že firma V.I.P. Plus, která má vodovodní trubky opravit, začne pracovat nejdříve příští úterý. Opravy pak potrvají tři dny, kdy nepoteče voda. Věc má přitom další háček.

„Původně jsme měli začít již dnes, ale montéři BVaK (Brněnské vodárny a kanalizace – pozn. red.), kteří měli vyměnit hlavní, protékající ventil v zemi před domem, nepřijeli. Vybodli se na to a my je nemáme jak donutit. Opravy pod tlakem ventilu, který nejde uzavřít, dělat ale nemůžeme,“ řekl Blesku Luboš Žabenský z firmy V.I.P Plus.

BVaK: My nic, my muzikanti

Manažeři Brněnských vodáren a kanalizací (BVaK) o havarijním stavu hlavního uzávěru vodovodní přípojky u činžáku ve Vaculíkově ulici vědí nejméně od 2. srpna, kdy ji firma stoprocentně vlastněná městem zaevidovala. „Z důvodu odstraňování havárií s vyšší prioritou je její výměna naplánována na čtvrtek 9. srpna,“ řekla Blesku mluvčí BVaK Renata Hermanová. Proč informovali zaměstnanci radnice Brna-sever na vývěskách o výměně ventilu v úterý, BVaK „není známo“.¨

Bez oprav vodovodu by se prý v zimě netopilo

Starosta Brna-severu Martim Maleček (SOL) o problémech paneláku ví. „Teď je tam situace stabilizovaná. Polovina domu je vyřešená a vzhledem k vedrům jsme se dohodli, že druhou půlku paneláku začneme opravovat až se trochu ochladí,“ řekl na dotaz Blesku s tím, že voda aktuálně teče.

Rozsáhlé letní opravy trubek jsou podle něj nutné stihnout do začátku topné sezony. „Je mi jasné, že lidé jsou naštvaní. Jestliže bychom to ale neopravili, nedalo by se v říjnu topit,“ řekl.

Video: Zničující vedro ve městě

Video
Video se připravuje ...

Zničující vedro ve městě: Cítíme až 51°C a dráždí nás škodlivý plyn Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
9 fotografií