Závod na 18 kol, který připomínal houpačku, přinesl dramatickou podívanou. Český jezdec za řídítky KTM začal skvěle, smečce soupeřů mírně poodjel. Pak ale přišel nápor Argentince Rodriga, Němce Oettla, Španěla Caneta a zejména Itala Di Giannantonia.

Kornfeil se chvíli trápil, propadl se až na desátou pozici. Největší potíže měl ve Schwantzově zatáčce, do které najížděl příliš zeširoka a ztrácel.

Přesně v polovině závodu ale českého jezdce jako by polili živou vodou. Propracoval se zpět na čelo a až do konce sváděl neúprosné souboje s Di Giannantoniem a Canetem. V posledním kole odrazil nápor Itala Bastianiniho a mohl slavit bronz! Po 11 letech tak navázat na Lukáše Peška, který v roce 2007 jako zatím poslední Čech vystoupal v rámci mistrovství světa na stupně vítězů.

Kornfeil v cíli: Fantazie!

„Jsem šťastný. Nasadil jsem tempo, pak motorka chvíli nefungovala, ale naštěstí se to otočilo. Mohlo to být lepší, ale i tak je to fantastický úspěch,“ svěřil se český jezdec v cíli. Poplácal motorku, mezi diváky zahodil rukavice a šel se svým týmem slavit.

Důvod k oslavě má Jakub Kornfeil hned dvojnásobný. Kromě úspěchu v Brně se stal strýcem, jeho sestra totiž před třemi dny porodila holčičku.

Návštěvnost

Podle organizátorů dorazilo v neděli na Masarykův okruh 84 678 fanoušků. Závody Velké ceny České republiky silničních motocyklů v Brně navštívilo v průběhu tří dnů celkem 187 tisíc diváků, což je o šest tisíc méně než před rokem. Dosavadní divácké maximum přinesl rok 2015, kdy do Brna od pátku do neděle přijelo 248 tisíc příznivců motocyklových příznivců.

Fotogalerie
9 fotografií