Kempy v okolí Masarykova okruhu praskají doslova ve švech. Třeba v ostrovačickém Startu se ubytovalo na dva tisíce hostů, jasně dominují Slovinci. „Tuhle párty si vychutnáme. Cestou jsme nakoupili české pivo v obchoďáku, jídlo máme svoje. V kempu grilujeme, pečeme, smažíme,“ ubezpečil Mirko (23) z Lublaně, že je mu ceník v bufetu volný.

Cena 57 korun za 4 deci piva platí přímo u závodní dráhy na Masarykově  okruhu! „Cena je stejná jako loni, frontu máme nonstop,“ ubezpečovala Blesk prodavačka.Vedro zkrátka dělá divy

Noční bengál

Noc v kempech potvrzuje, že fandové Rossiho, Pedrosy či Marqueze z celé Evropy berou tři dny na jihu Moravy jako velkolepou zábavu. Mezi stany a karavany duní hard-rock a techno, bouchají rachejtle, na pódiu se kroutí spoře oblečená slečna, po pěšinách se v mračnech prachu ustavičně řítí jezdci na roztodivných strojích. A provokují se, kdo víc vytúruje svou mašinu. Bengál je slyšet kilometry daleko.

„Část lidí po půlnoci odpadne díky alkoholu, nad ránem už je klid. Zatím žádný problém,“ svěřil se jeden z členů procházející policejní patroly.  

Recept na vedro

Obyvatelé kempů vyzráli i na vedro. Řada z nich si přivezla bazénky, které jim cisterna za poplatek napustí. Přímo u tribun na závodním okruhu jsou k dispozici sprchy. Třetí pojistkou je vychlazené pivo. „Přežijeme všechno,“ řekl Blesku polský fanoušek Simon (28), který přijel z Katovic.

První tragédie

Poklidný průběh příjezdu desetitisíců fanoušků přerušila v pátek večer smutná zpráva. Mezi Domašovem a Velkou Bíteší se řidič fordu při předjíždění nestihl včas zařadit a sestřelil motorkáře (53) ze Švýcarska. Ten v nemocnici v Brně vážným zraněním podlehl.

Rušnou noc z pátku na sobotu prožili brněnští strážníci. „Na trávnících a chodnících v centru města jsme probudili ze spánku 15 osob, které to přehnaly s alkoholem," řekl mluvčí Jakub Ghanem.

Nedělní program Grand Prix ČR

11.00 – závod Moto3 (18 kol)
12.20- závod Moto2 (19 kol)
14.00- závod MotoGP (21 kol)

Fotogalerie
26 fotografií