Ve středu odpoledne nás na menší úhyn ryb upozornil rybář. Vzápětí vyšlo najevo, že úhyn je mnohem větší,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí moravskokrumlovské radnice Kamil Raboň. Na kilometrovém úseku řeky pod moravskokrumlovským zámkem jsou stovky mrtvých ryb.

Přestože ještě nejsou známy výsledky správního řízení, radnice o příčině úhynu nepochybuje. Není podle ní třeba hledat cizí zavinění. „Podle předběžných výsledků rozboru vody byl příčinou úhynu nedostatek kyslíku v řece,“ vysvětlil Raboň.

Voda je moc vyhřátá

Při malém množství vody se totiž na její kvalitě více podepisuje znečištění, jeho koncentrace stoupá a vede k úbytku kyslíku ve vodě. „Stejně tak vysoké teploty a působení slunce vedou k rychlému prohřátí vodního sloupce až ke dnu a to způsobuje další úbytek kyslíku. Podmínky pro vodní živočichy jsou tak velmi obtížné,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Sucho je momentálně na jižní Moravě na čtvrtině měřicích stanic. Začíná se ale opět šířit a nejvíce vidět je to na malých vodních tocích, jako je právě Rokytná, Litava, Moravská Sázava, Třebůvka nebo Želetavka. Na těchto tocích voda v některých oblastech klesá pod měřitelnou úroveň,“ dodal Chmelař.

VIDEO: Úhyn ryb zaznamenali rybáři i v čimickém rybníku.

 

Fotogalerie
4 fotografie