Čtyři zaměstnanci mají zdravotní potvrzení, že jim nové polokošile způsobily vyrážku. Další zamíří ke kožnímu lékaři v těchto dnech. Udělali jsme anketu u stovky zaměstnanců záchranky v Brně, Kyjově a Veselí nad Moravou a 85 % z nich uvedlo, že jim nové oblečení vadí, je v něm horko. Strašně se potíme a u zásahů zapácháme,“ uvedl předseda odborů jihomoravské záchranné služby Bohuslav Zrza.

Ředitele záchranky Milana Klusáka problémy s novým oblečením zaskočily. „Oděv vybírala odborná komise pro ochranné pracovní pomůcky a vše bylo předem konzultováno s odborníky. V testech vykazovalo  velmi dobré hodnoty. Zjišťujeme, proč u někoho funguje a u jiných ne. Mohlo by to být způsobeno například tím, že si to doma někdo vypral v pračce a ne podle předepsaného postupu. Nechci ale předbíhat,“ vysvětlil Klusák.

Nutí nás to nosit

Polokošile a kalhoty jsou vyrobeny ze 100 % polyesterového hedvábí, které má mít podobné vlastnosti jako funkční trika pro sportovce. „Nejde v tom vydržet. Nadřízení nám ale řekli, že to musíme nosit, protože to stálo moc peněz,“ řekl jeden z lékařů, který nechtěl zveřejnit své jméno.

To Petr Lhotský, řidič záchranář z břeclavské výjezdovky, neměl se zveřejněním jména problémy. „Jsem s tím plně spokojen, žádné problémy nepociťuji,“ sdělil Blesku.

Jen podle použitého materiálu nedokážou říci, zda je materiál pro záchranáře vhodný či ne, ani vyhlášení odborníci. „Abych mohla materiál odborně posoudit, musela bych ho držet v ruce. Samotné složení nestačí, záleží i na způsobu ušití,“ vysvětlila módní návrhářka Beáta Rajská.

Nové oděvy z umělých vláken objednal pro záchranáře Jihomoravský kraj za 12 milionů korun. V prohlášení firmy,která oděv vyrobila, stojí, že splňuje všechny potřebné předpisy a normy.

VIDEO: O poznání příjemnější situaci zažili jihomoravští záchranáři v Brně.