Podle náměstka primátora Martina Andera (SZ) u tohoto pesticidu existuje riziko, že může přispět ke vzniku rakoviny. Stejný pokyn bude vydán také akciovým společnostem města. Ander bude navíc jednat o stejném postupu se starosty městských částí, které zajišťují údržbu chodníků, komunikací a trávníků.

„Používání glyfosátu je záležitost, která hýbe Evropou. Veřejná zeleň už v uplynulých dvou letech snižovala používání těchto prostředků a od letoška nepoužívá vůbec žádné chemické prostředky k likvidaci plevele. Nahrazuje je mechanickou cestou," upozornil náměstek Ander. Stejný krok učinila i Správa hřbitovů města Brna.

Látky se podle Andera používají na chodnících například v nemocnicích nebo školách. „U těchto chemikálií je podezření z karcinogenity. Nevíme, jaký je jejich vliv na hormonální systém. Proto od toho řada měst ustupuje," řekl Ander.

Inspirace z Norimberka a Stuttgartu 

V Německu nebo Rakousku se k vyloučení glyfosátu z postupů při údržbě ulic přihlásily desítky měst, například Norimberk nebo Stuttgart. Opírají se o stanovisko Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, která chemickou látku glyfosát označuje za pravděpodobně karcinogenní.

Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Eurorezoluce: Termín do roku 2022

Europoslanci loni ve Štrasburku schválili nezávaznou rezoluci, která požaduje úplný zákaz používání látky do konce roku 2022. Co nejdříve chtějí také zakázat po celé Evropě používání glyfosátu před sklizní. Evropská komise loni v prosinci prodloužila licenci na používání kontroverzního pesticidu glyfosát o pět let.

VIDEO: Brno zakáže svým organizacím používat jedovatý glyfosát: Nařízení má platit od roku 2020.