Od 30. července uzavřeme vestibul výpravní budovy. Stavební úpravy budou totiž takového rázu, že nedovolí současné užívání veřejností,“ vysvětlila mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřina Šubová.

Podle Šubové dojde k odstranění nosného sloupu v hlavním průchodu na 1. nástupiště, k probourání otvorů v nosných stěnách do budoucího koridoru a komerčních prostor. „Zároveň budou zahájeny práce na přístavbě komunikačního koridoru a pokračovat bude výměna střešní krytiny,“ dodala mluvčí SŽDC.

Přestavba pomůže cestujícím

Stavební úpravy mají mít příznivý dopad na cestující. „Vytvoří se pro ně nové prostory v části původních pokladen. Stavbou nového proskleného koridoru dojde ke vhodnějšímu propojení mezi nástupištěm 1B, terminálem autobusového nádraží a samotnou nádražní budovou,“ upřesnila Šubová.

Železničáři využijí volné prostory

Projekt zohlednil úpravu průčelí budovy do původního stavu z 19. století. Své místo by tu mohly najít i nejrůznější úrady. „Opravují se i prázdné kanceláře v administrativní části budovy. Chceme maximálně využít tyto prostory a jednáme s orgány státní správy a samosprávy či dalšími institucemi o tom, aby do volných částí přesunuly své zaměstnance,“ dodala mluvčí SŽDC.

Stavba zakončí rekonstrukci celého břeclavského železničního uzlu. Práce mají skončit do konce června příštího roku a celkové náklady činí zhruba 70 milionů korun.

VIDEO: Rozsáhlou rekonstrukcí prochází v současné době na jižní Moravě i nádraží ve Veselí nad Moravou.