Kauza začala v roce 2010 tím, že dům, ve kterém oba manželé už bydleli, prodal jejich syn, který byl vlastníkem budovy. Nový majitel s manžely podepsal nájemní smlouvu a umožnil jim v domě nadále bydlet.

„Ti vzápětí kupní smlouvu zpochybnili a obrátili se na soud, zároveň neplatili nájemné. Soud ale pravomocně rozhodl, že kupní smlouva byla v pořádku,“ uvedl prezident exekutorské komory Vladimír Plášil.

Táhne se to roky

V roce 2014 byl poprvé vydán exekuční titul. Na jeho základě mělo dojít k vystěhování obou manželů. „Po podání všech opravných prostředků byl exekuční titul potvrzen soudem v roce 2016,“ upřesnil Plášil.

Exekutoři přesto na vystěhování nespěchali. Poprvé k domu přijeli až letos 20. dubna. „Už tehdy došlo k napadení soudního exekutora. Když ve čtvrtek mělo dojít k vyklizení nemovistosti a v ruce nájemníka se objevila střelná zbraň, zavolali jsme policii,“ vysvětlil prezident exekutorské komory.

V domě unikal plyn

Napnuté nervy manželů neuklidnil ale ani vyjednavač. Povolaná tak byla zásahová jednotka. Ta vtrhla do domu a manžele vyvedla v poutech. Ti ještě stačili pustit plyn s výhružkou, že raději vše vyhodí do povětří, než by z domu odešli. V ulici tak zasahovali i plynaři. „Muž a žena skončili v policejní cele,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

„Problémy jsem s nimi neměl, ale vím, že si pořád půjčovali. Takové ty rychlé půjčky. Ti exekutoři přijeli i se stěhovacími vozy, takže asi nešlo jen o zabavení majetku, asi je jeli už definitivně vystěhovat," uvedl jeden ze sousedů.