„Necítím se být oprávněná být cenzorem, ale hanobení státního symbolu mi přijde už hodně za hranou,“ řekla první náměstkyně hejtmana Taťána Malá (ANO).

Jihomoravský kraj chtěl kvůli průběhu her, při kterých dokonce asistovala policie, zkrátit divadelníkům původně slíbenou milionovou dotaci, nakonec ji ale vyplatí. Ovšem s podmínkou.

„V žádném případě se nejedná o cenzuru. Nic nezakazujeme ani nedoporučujeme, ale vzhledem k hospodaření s veřejnými prostředky bychom rádi podporovali projekty, které nerozdělují společnost nebo nevyvolávají negativní emoce. Jinak se koncept festivalu jeví jako dobrý, ty dvě hry to ale nesplňují,“ objasnil hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Trnem v oku politiků je nejen hra, ve které Ježíš znásilňuje muslimku, ale i druhý festivalový kus Prokletí. V něm inscenoval režisér Frljić kromě jiného i felaci umělého přirození papeže Jana Pavla II.

Rozpočet festivalu je až 12 milionů

Podle ředitele Národního divadla Brno Martin Glaser se náklady na obě představení u každého pohybují v jednotkách stovek tisíc korun. „Pokud s nimi mají zastupitelé kraje problém, nebude pro nás nic složitého je vyúčtovat z grantu ministerstva kultury, které nám dalo dva miliony korun,“ uvedl Glaser.

Peníze z kraje by tak divadlo použilo na jiné hry festivalu. Předpokládaný rozpočet festivalu je 11 až 12 milionů korun.

Video
Video se připravuje ...

»Ježíš znásilnil muslimku«: Skandální hra Naše násilí a vaše násilí v brněnském divadle Slušní lidé

Celý milion pro divadlo hájí klub Zelených a Pirátů

Krajští politici festival podpoří jako celek, vyjma zmíněných dvou her. „Ať se podobné kusy hrají, jestliže si najdou publikum, ale výhradně za soukromé peníze. Svoboda umění musí unést svobodu kritiky,“ reagoval náměstek hejtmana Marek Šlapal (ČSSD).

Úřady potrestají protestující diváky

Při sobotním představení v divadle Husa na provázku opustilo po výzvě policie hlediště 26 lidí, kteří bránili v pokračování představení. „Všichni budou oznámení správnímu orgánu pro podezření z přestupku proti veřejnému pořádku. Po našem vyzvání se dodatečně policistům přihlásila herečka, která uvedla, že došlo k jejímu kontaktu s jednou z protestujících divaček. Neutrpěla při něm žádná zranění a věc by bez naší výzvy ani nehodlala řešit,“ řekl Blesku policista Pavel Šváb. Kontakt protestující divačky policie kvalifikovala jako přestupek proti občanskému soužití.

Asociace divadlo podpořila

Asociace profesionálních divadel, která sdružuje tři desítky českých scén, podpořila postoj ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera. „Asociace zdůrazňuje, že veřejné prostředky jsou určeny na podporu festivalu, který uvedením několika desítek inscenací přináší obraz zvoleného tématu z nejrůznějších pozic. Zároveň konstatuje, že svoboda tvorby je zaručena Listinou základních práv a svobod a ústavou,“ uvedla ve svém prohlášení.

Fotogalerie
17 fotografií