Ve stínu mediálně i společensky propíraného kusu, v němž Ježíš znásilňuje muslimku, je na programu festivalu i hra Prokletí. Jeden z úvodních výstupů představení režiséra Olivera Frljiće spočívá ve felaci plastového přirození sochy papeže Jana Pavla II., který posléze dostane cedulku ochránce pedofilů a je oběšen. Herci si pak ve finále z dřevěného kříže sestaví kulomet a zvesela za divokého víření po jevišti fiktivně postřílejí obecenstvo.

Video
Video se připravuje ...

Rozruch vyvolala v Polsku hra "Klątwa" (Prokletí). Nyní se bude hrát i v Brně. YouTube/TeatrOsterwy

V brněnské Huse na provázku totiž s provokativní blasfemií (rouhání – pozn. red.) vystoupí polský Powszechny Teatr ve čtvrtek. A hned dva dny na to bude k vidění již zmíněná provokace Naše násilí a vaše násilí. Obě protikřesťansky laděné hry jsou jako jedny z mála festivalových představení vyprodány.

V Brně to vře, odpůrci zvažují i uličku hanby

Proti divadelním provokacím se v Brně zvedl ostrý odpor. Někteří aktivisté na pořadatele festivalu podali i žalobu, žádající stažení hry. Soud o tom dosud nerozhodl, není přitom pravděpodobné, že by jakýkoliv verdikt včas vynesl.

Odpůrci uvedení her sepsali protestní petice, někteří chystají více či méně pokojné protesty před představeními. Biskupové a kněží se na protest odmítli účastnit městských oslav k 100. výročí vzniku Československé republiky. Radikálové dokonce zvažují vytvoření uličky hanby, kterou by museli projít diváci mířící do divadla.

Národní divadlo: Každý si udělá názor sám

Národní divadlo Brno jako pořadatel festivalu snahy o stažení hry z programu přehlídky opakovaně odmítlo. Protikatolické hry se totiž snažili na zastupitelstvu neúspěšně stopnout  lidovci a komunisté. Město je totiž zřizovatelem divadla.

Ředitel divadla Martin Glaser zdůraznil, že tématem festivalu je letos svoboda a Frljićovo představení označil sice za extrémní polohu umění, avšak za legitimní součást evropského divadla. Lidé si prý mají udělat vlastní názor.

„Dejme jim šanci souhlasit s tvůrci této inscenace, nebo s nimi třeba posléze vášnivě nesouhlasit. Dejme jim šanci toto dílo ignorovat, nebo je se zájmem zhlédnout. Dejme jim ale hlavně prostor vytvořit si vlastní názor," uvedl Glaser v prohlášení.

Fotogalerie
20 fotografií