„Provedli jsme složitý zákrok, navíc v Česku jedinečný. Bylo nutné vypreparovat zádový sval a jím překrýt umělou lopatku,“ řekl přednosta ortopedické kliniky Tomáš Tomáš (50).

Náhradu levé lopatky vyrobili na klinice mladíkovi na míru. „Je z titanu a kvůli minimalizaci infekce i postříbřená,“ upřesnil přednosta. Lopatka je unikátní i tím, že vznikla pomocí trojrozměrného tisku.

Vsazení umělé lopatky i s ramenním kloubem byla pro mladíka jediným řešením. Před rokem mu totiž lékaři kvůli nádoru museli celou lopatku odstranit.

„Končetina měla těžká funkční omezení i kosmetický defekt. Rameno nemělo svoji konturu, funkce ramenního kloubu byla nulová, protože hlavice pažní kosti se neměla o co opřít,“ vysvětlil naléhavost operace doktor Tomáš.

K ojedinělé operaci se lékaři v Brně rozhodli vzhledem k mládí pacienta a těžkému funkčnímu postižení jeho celé levé ruky. Mladík teď bude žít bez omezení.

Naděje z Brna

Svatoanenská ortopedie v Brně je v Česku ojedinělá i tím, že zdejší lékaři úspěšně léčí nádorová onemocnění pohybového aparátu. „Tato problematika se řeší pouze u nás a v Praze,“ řekl ředitel nemocnice Martin Pavlík. Přirozená spádová oblast pro kliniku je celá Morava a část Čech. Lékaři v Brně řeší i vážné případy onkologicky nemocných dětí. Klinika má totiž školený personál, vybavení, instrumentária i potřebnou protetiku.

VIDEO: Pražský IKEM provedl poprvé jedinečnou transplantaci: Matka darovala dceři dělohu.

Video
Video se připravuje ...

IKEM provedl poprvé jedinečnou transplantaci: Matka darovala dceři dělohu Blesk TV

Fotogalerie
3 fotografie