Pod otevřeným dopisem na internetu se podepsalo již šest tisíc lidí. „Jako křesťané se cítíme jako občané druhé kategorie,“ řekl Igor Tesařík, který dopis přečetl zastupitelům.

„Dále pokračuje sběr podpisů na papírových petičních arších,“ dodal další z aktivistů Jan Rozek. S kolegy podal také trestní oznámení na neznámého pachatele. Městské státní zastupitelství podnět odložilo.

V úterý před polednem se k protestu připojilo Mezinárodní křesťanské velvyslanectví v Jeruzalémě, které má s sebou petiční archy. "Připojili jsme se k petici, neboť se jedná o nejhrubější urážku křesťanství, jakou lze vymyslet. Domníváme se, že cílem hry je pouze to, aby na křesťaství bylo nahlíženo na násilné náboženství. Ježíš přitom hlásal jen lásku, pokoj a mír," vysvětlila vedoucí brněnské pobočky Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě Lenka Veselá.

V inscenaci postava Ježíše znásilňuje muslimskou ženu. Proti hře se ohradila církev a někteří politici. Na den uvedení hry, tedy sobotu 26. května, připravují křesťanští aktivisté protest.

Zastupitelstvo řešilo hru už 10. dubna, kdy koaliční lidovci a opoziční komunisté neuspěli s návrhy na vyjmutí představení z programu festivalu.

Primátorův náměstek pro kulturu Matěj Hollan (Žít Brno) už dříve uvedl, že kultura musí být nezávislá na názorech aktuálního politického dění a snahy o zakázání nebo stažení divadelních představení nepatří do vyspělé liberální demokracie.

„Brno se nepochopitelně snaží být ostrůvkem nesprávně chápané svobody, jakéhosi bezbřehého liberalismu, kdy pod rouškou svobody projevu odmítá zasáhnout proti zjevně zvrácené produkci, na kterou již svoboda projevu nedopadá,“ stojí v otevřeném dopise, který avizuje další občanské a právní kroky.

Divadlo žádnou změnu repertoáru nechystá. Tématem festivalu je letos svoboda. „Dejme jim šanci souhlasit s tvůrci této inscenace, nebo s nimi třeba posléze vášnivě nesouhlasit. Dejme jim šanci toto dílo ignorovat, nebo je se zájmem zhlédnout. Dejme jim ale hlavně prostor vytvořit si vlastní názor,“ uvedl již dříve ředitel Martin Glaser.

Představení lublaňského divadla v režii Olivera Frljiče považují dramaturgové festivalu sice za extrémní polohu umění, avšak za legitimní součást evropského divadla. Lidé si mají udělat vlastní názor. Představení je vyprodané.

VIDEO: V úterý 15. května krátce před polednem začala na Moravském náměstí v Brně zpívat řecká zpěvačka Eleni Lorencová. Zpívá o boží lásce a upozorňuje na absurditu divadelní hry Naše násilí a vaše násilí.

Fotogalerie
12 fotografií