Bájnou jeskynní svatyni proto přírodovědci obehnali páskami a výstražnými cedulemi. „Před portál Býčí skály ani na modrou turistickou cestu k jeskyni Kostelík směrem na Křtiny se nesmí. Úsek je třeba obejít po silnici,“ řekl Blesku Radovan Mezera ze Stráže přírody.

Za zvědavost pokuta

I když je okolí jeskyně národní přírodní rezervací s nejpřísnějším režimem, rozhodla se na hnízdící sokoly podívat trojice turistek. A stálo je to pětistovku pokuty!

„Dostaly se až do míst nad hnízdo,“ zděsil se Mezera. „Prý našlapovaly potichu. Kdyby vyplašily samici, mláďata ve vejcích by uhynula,“ doplnil. I  když turistky považovaly zákaz vstupu a pokutu za šikanu, po chvilce brblání peníze přece jen zaplatily. Ornitologové mezitím s úlevou zjistili, že sokolům se vylíhlo první mládě.

Unikátní Býčí skála

Na Býčí skálu se vzácní dravci vrátili předloni po padesáti letech. V chráněné oblasti žije i druhý pár, jehož hnízdiště ochránci přísně tají. Loni se v obou hnízdech vylíhlo pět mláďat, v podobný zázrak věří ornitologové i letos.

Býčí skála je známa od pradávna. Vědci zde našli velkolepé pohřebiště tzv. Halštatského pohřbu, který v Česku nemá obdoby. Obsahovalo více než 40 koster a množství předmětů ze starší doby železné.

VIDEO: Petr Kolomazník o záchranné stanici Penthea v pražských Cholupicích.

Fotogalerie
7 fotografií