Běžnou sanitku mohou záchranáři použít u pacientů do 160 kilo. V tomto případě ale žena středního věku vážila o poznání více. „Použili jsme speciální nosítka, která jsou schopna pojmout až 300 kg a za asistence hasičů jsme ženu transportovali do nemocnice,“ vysvětlil Daniel Bartošek, inspektor provozu jihomoravské záchranky.

Ženu záchranáři naložili do XXL sanitky. „Tento vůz je vybaven elektrickým stolem, který nám manipulaci s těžkým člověkem usnadní,“ vysvětlil rozdíl oproti běžné sanitce inspektor provozu.

Zdravotníci využívají u převozu nadměrných pacientů hasiče poměrně často. „Snažíme se příliš nezatěžovat naše kolegy hasiče a poradit si sami, ovšem vždy musíme myslet na to, aby se naše posádka nezranila, a také je třeba nakládat bezpečně s obézním pacientem. Mohlo by hrozit zranění v případě nesprávné manipulace,“ vysvětlil Bartošek.

Mají i »těžkotonážní« vanu

Hasiči pomáhají zdravotníkům i s transportem pacientů v hůře přístupném terénu. „Jsou vybaveni speciální vanou z pevného tvrzeného plastu a s popruhy, kam se pacient uloží do jakési prohlubně. Vana má až deset úchytů, takže ji může nést větší počet zasahujících. Jedná se tak o bezpečný transport jak z pohledu pacienta, tak z pohledu záchranářských týmů,“ doplnil inspektor záchranářů.

Jihomoravští záchranáři mají k dispozici pouze jednu XXL sanitku, stejně tak i nosítka. „Zmíněná sanitka je určena nejen pro nadměrné pacienty, ale i pro případy vysoce nakažlivých nemocí. Spadá proto do oddělení krizové připravenosti. Zatím nám sanitka stačila na všechny případy. Pacienta nad 300 kilo jsme ještě neměli, ten nejtěžší měl 272 kilo," upřesnila mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

VIDEO: Zdravotníci mají pro případ zásahu v terénu připravenu i jednu velmi unikátní sanitku. Vznikla z vojenského bojového vozidla.

Video
Video se připravuje ...

Zdravotníci mají pro případ zásahu v terénu připravenu i jednu velmi unikátní sanitku. Vznikla z vojenského bojového vozidla. Blesk TV