A právě třetí bedna možná skrývá tajemství a vzkazy tvůrců mamuta z počátku 60. let minulého století. Jenže odborníci se do ní nedostanou. „Museli bychom model rozložit, což nepřipadá v úvahu,“ konstatoval vedoucí Pavilonu Anthropos Petr Kostrhun.

Na rozdíl od zvědavé veřejnosti byli vědci o něco spokojenější. Protože neměli k dispozici dokumentaci, spatřili díky kameře to, jak vnitřek modelu vypadá. Jeho základem je železná konstrukce, na kterou je umístěná dřevěná trámová konstrukce a tělo je pokryté polystyrenem. Na něm je nalepená srst, impregnovaná koudel. „Uvnitř to vypadá jako na staré půdě,“ reagoval na záběry Kostrhun.

O polibek pod mamutem byl zájem

Návštěvníci Anthroposu mohli dnes napsat vzkazy, které skončí coby poselství příštím generacím uvnitř mamuta. Mnohem víc ale lákala možnost dát si prvomájový polibek pod chobotem čtyři metry vysokého a šest metrů dlouhého chlupatého exponátu. Využilo toho několik desítek zamilovaných párů.

„Třešeň jsme letos zavrhli, mamut je zajímavější,“ usmívali se Brňané Luděk s Monikou, kteří Blesku ochotně zapózovali.

A koho slavný brněnský mamut, který právě v květnu slaví devadesátiny, omrzel, mohl si užít spoustu jiné zábavy. Děti chobotnatce modelovaly z plastelíny, nebo mohly před expozicí rozdělat oheň v ryze pravěkém stylu.

Fotogalerie
19 fotografií