Jedinečnost tohoto počinu spočívá ve faktu, že příchozí budou moci poprvé vidět společně Epopej i plakáty, které se dosud vystavovaly vždy odděleně. „Vůbec jsme neváhali a jsme rádi, že jsme se mohli k této výstavě připojit," uvedl Richard Fuxa, jehož nadační fond sbírku plakátů spravuje. Epopej do Brna zapůjčila Praha, která je majitelem pláten.

Hlavní město muselo přitom překonat nesouhlas restaurátorů, kteří chtěli, aby se Epopej nikam nepřevážela. „Podařilo se ji však vystavit v Tokiu, kde ji za pár měsíců navštívilo 660 tisíc lidí. Věřím, že do Brna se na ni přijedou podívat turisté, kteří by jinak jeli jenom do Prahy," podotkla pražská zastupitelka Eliška Kaplicky Fuchsová.

Reakce na rozhodnutí vedení Prahy jsou veskrze pozitivní. „Brno nyní získá atrakci, že budou mít Japonci, Korejci či Číňané důvod se v Brně zastavit," podtrhl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Podmínka: Stálá teplota kolem 20 stupňů

Veletrhy ale musejí zajistit, aby se teplota v pavilonu H pohybovala mezi 19 a 21 stupni. „Maximálně může být v pavilonu 150 lidí, proto vytváříme rezervační systém, v němž si lidé zarezervují termín podobně jako do vily Tugendhat. Předpokládaná doba prohlídky je jedna hodina," uvedl Kuliš.

Vstupné na prvořadý návštěvnický tahák přijde jednotlivce na 250 korun, rodinu na  500 korun.

Co je Slovanská epopej?

Slovanskou epopej tvoří soubor 20 velkoformátových pláten, které Mucha vytvářel v letech 1912 až 1926 na zámku ve Zbirohu, představují obrazy z dějin slovanských národů. Plátna V 50. letech byly převezeny do Moravského Krumlova, kde byly zrestaurovány a od srpna 1963 vystaveny na zdejším zámku. Obrazy sem zapůjčila Galerie hlavního města Prahy, která je správcem díla.

Majitelem pláten je Praha, které je Mucha věnoval s tím, že pro ně najde vhodné umístění. Od jara 2011 se plátna stěhovala do hlavního města, o rok později se objevila ve dvoraně Veletržního paláce.

Stěhování doprovázejí soudní spory s Muchovou rodinou, zejména vnukem Johnem Muchou. Ten žádá o vrácení Epopeje, protože Praha nesplnila malířovu podmínku a dodnes nepostavila pro plátna samostatnou galerii. Městský soud v Praze loni pravomocně rozhodl, že plátna patří Praze.  

VIDEO: Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina o tématu Slovanské epopeje.

Fotogalerie
8 fotografií