Kdo už to zná, stojí u obdivovaného i zesměšňovaného symbolu z éry sociálně-demokratického primátora Onderky z roku 2010 desítky minut. A ti opravdu zkušení lovci zasunou pro jistotu do útrob tzv. rakety, doutníku či penisu, jak se orloji přezdívá, rovnou ruku.

Skleněnka pro parťáka

Jedním ze stálých obléhatelů přístroje je i důchodce Jiří. Jednou rukou ukazuje kuličku a usmívá se. Druhou jistí otvor. „Ještě potřebuji získat skleněnku pro kamaráda, taky je to zasloužilý Komeťák. Mám dost času, tak proč to nezkusit znovu,“ usmívá se a půl hodiny před celou, kdy se ozve typické hrčení a vypadne kulatý suvenýr, si hlídá své místo jako ostříž.

Mladá dívka, která stojí u vedlejšího otvoru, si pro větší pohodlí vyzula lodičky. Volnou rukou gestikuluje, což znamená, že nerozumí česky. Snaha dobrat se informace, jak se dozvěděla o brněnských skleněnkách a zda zná fenomén jménem Kometa, je marná. „Třeba si ji někdo na čekačku najal,“ přemítá Brňan stojící opodál.

Čím víc se blíží celá hodina, napětí u orloje vzrůstá. A houstne i dav komentátorů a pozorovatelů. „Je to taková brněnská rarita. Lidi čekají a neví, jestli něco dostanou. Občas totiž nevypadne vůbec nic,“ směje se muž, který se představil jako Standa.

Zklamání, Kometa nevypadla!

A zachrčení přesně v 16.00 mu dává za pravdu. Blesk byl svědkem, že kulička k všeobecnému zklamání vůbec nevyjela! Hlavou kroutí i Jiří, který chtěl udělat radost kamarádovi. „To je divné. Možná se sem ještě k večeru přijdu kouknout,“ říká a rozmrzele odchází.

U novodobého brněnského symbolu se vede vzrušená debata. Jedna z žen si chce stěžovat. „Zavoláme na radnici nebo někam, ať to přijdou spravit,“ říká svému okolí.

Kuličky mají z orloje padat 13× denně, přesně tolikrát, kolikrát dobyla Kometa mistrovský titul. První v 11 hodin dopoledne, poslední ve 23 hodin, a to až do soboty 5. května. Akci na oslavu titulu připravila radnice ve spolupráci s Turistickým informačním centrem v Brně.

Technické sítě Brno, správce orloje, na dotaz Blesku, zda řeší stížnosti neuspokojených sběratelů, neodpověděl… Právě jejich zaměstnanci nasypali do útrob přístroje 168 komeťáckých kuliček. Nezbývá tak, než dále čekat u orloje a věřit, že v další hodinu raritní kousek přece jen vyjede!

Fotogalerie
16 fotografií