„Dosud bylo možné s jednou raketou poslat nahoru čtyři satelity. My přišli s nápadem, jak jich za stejnou cenu poslat šestnáct. Náklady 40 milionů eur (přes miliardu korun) se tak rozdělí mezi více zákazníků,“ vysvětlil hlavní přínos brněnské firmy S.A.B. Aerospace její ředitel Petr Kapoun. Zlepšovák spočívá například ve vylepšení konsturkce na uchycení satelitů.

V Brně proto vznikla nová hala, kde odborníci ve třech specializovaných laboratořích budou montovat velké části do raket a satelitů. „Dvě z nich budou sloužit k výrobě elektroniky, kabeláže, menších zařízení a pozemních podpůrných vybavení. V další místnosti s výškou sedm metrů bude firma s pomocí velkého jeřábu montovat větší části,“ upřesnil Kapoun.

S.A.B. Aerospace byla založena v roce 2014. Její hlavní doménou je vývoj, montáž a testování mechanických a systémových částí pro rakety, menší vesmírná zařízení a satelity. Angažuje se také v oblasti mikrogravitace - tedy v projektech spojených s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS.

VIDEO: Brněnská firma se podílí i na projektech spojených s vesmírnou stanicí ISS.