Děti v mateřské školce mají od tohoto týdne staronovou zábavu. Hrají si, malují, vyrábějí čapí loutky, naučili se i písničku. A zároveň po očku sledují na velké obrazovce, co právě na hnízdě provádějí jejich oblíbenci. „Tohle je Matylda. Ta se mi líbí víc. Je to maminka, taky pořád uklízí,“ svěřila se Blesku malá Sabinka.

Děti ale mohou také poodejít na protilehlou stranu místnosti a živě sledovat čapí párek přes okno. „Dětem naši čápi učarovali. Mají živou přírodu doslova za oknem,“ upozorňuje ředitelka mateřinky Jitka Kučerová. Euforii podtrhuje obraz malířky Věry Kocmanové na chodbě. Jak jinak, zachycuje čápy kroužící nad Jedovnicemi.

Matylda přiletěla od Trebišova

Matylda má na noze kroužek. Ornitologové už zjistili, že přiletěla od slovenského Trebišova. Jestli s Václavem založí na komíně rodinku, to v městysu všichni zjistí během pár týdnů.

„Když mě přestane bavit televize, dám si on-line přenos z hnízda. Václav se před samičkou naparuje, protahuje křídla a občas zaletí pro něco k snědku. A Matylda pořád hnízdo upravuje,“ směje se jeden z místních příznivců čapího hnízda.

Odkaz na nonstop on-line přenos z ptačího hnízda lze najít na městském webu ZDE „Máme bohatý archiv z předchozích let. Čápi a Jedovnice k sobě prostě patří,“ míní Josef Matuška, který se stará o městský infokanál.

Nápad z roku 2008, kdy kroužící čápi neměli kam usednout, a tak hasiči s ochránci přírody na komín dali velkou pneumatiku, se povedl. Vznikla atrakce, která od dubna do podzimního odletu opeřenců do zimoviště v teplých krajích baví malé i velké.    

Fotogalerie
11 fotografií