Krasec dubový je kriticky ohroženým druhem brouka, který se v České republice vyskytuje už jen na několika málo místech. Vykácením solitérních dřevin zlepšíme životní podmínky nejen jemu, ale i dalším chráněným druhům hmyzu,“ uvedl místostarosta Veselí nad Moravou Petr Kolařík.

Město vykácí stromy v parku, v areálu bývalé bažantnice. „Odstraněny budou stromy se šířkou kmene do 80 centimetrů, s výjimkou jilmů. Mnohé ze stromů jsou nyní ve špatném stavu a hrozí nebezpečí, že by mohly v případě pádu někoho zranit,“ vysvětlil Kolařík.

Za chránění krasce chválí radnici entomolog Ondřej Konvička z Akademie věd ČR. „Kromě několika málo lokalit v České republice už všude jinde tento broučí klenot bohužel vyhynul. Situace s ním přitom není nijak růžová ani na místech stávajícího výskytu,“ upřesnil Konvička.

Revitalizace bývalé bažantnice má trvat tři roky. Náklady na vykácení stromů, ošetření několika desítek dalších a vysazení 813 sazenic budou 7,5 milionu korun. Město samotné se na akci bude podílet jen částkou mírně přesahující milion korun. Zbytek pokryjí dotace.

Larvy krasce dubového žijí v tvrdém dřevě dubů 3 až 10 let. Teprve poté se larva zakuklí a změní se v dospělého brouka. Ten si vykouše otvor a vyleze ven. Poté žijí už jen dva až tři týdny. Lidé je mohou spatřit v červnu a v červenci.

Fotogalerie
7 fotografií