Na zámek totiž zacílila dvacítka reflektorů se speciálními filtry a LED světly a vykouzlila famózní scenérii. „Když ve světě svítí různé památky na Den svatého Patrika zeleně, proč by nemohl svítit i zdejší zámek,“ řekl Blesku podnikatel Mike Volařík, který nápad „upekl“ s místním Regionálním muzeem.

Patrikův trojboj

Kdo z místních či hostů chtěl oslavit stále oblíbenější svátek v autentickém prostředí, mohl zamířit do jediné irské restauraci v Mikulově, kde už čekaly speciální drinky a menu pochopitelně laděné do zelena. Součástí večera byl také první ročník Patrikova trojboje, ve kterém se jeho účastníci poměřili v pojídání hamburgerů, pití piva a zelené.

Kdo byl svatý Patrik

Křesťanský duchovní, mnich, misionář a biskup, původem z římské Británie, který působil ve druhé polovině 5. století v Irsku. V šestnácti letech byl unesen otrokáři do Irska, odtamtud po šesti letech uprchl a vrátil se domů. Poté se stal mnichem. Jeho přesné postavení není jasné, pravděpodobně byl biskupem či opatem s biskupskými pravomocemi.

Svatému Patrikovi, přezdívanému též Apoštol Irska či Věrozvěst Irska se připisuje klíčová úloha v pokřesťanštění Irska. Den svatého Patrika slavený 17.března v předpokládaný den jeho úmrtí je nejvýznamnějším svátkem Irska a všech Irů. Je spojen s rozsáhlými bujarými oslavami.

Video: Fascinující podívaná z letadla na ohňostroj nad brněnským hradem Špilberk

Video
Video se připravuje ...

Fascinující pohled z letadla na ohňostorj nad Špilberkem Jolana Halalová, David Malík

Fotogalerie
7 fotografií