Dělostřelecká raketa ráže 210 milimetrů měří 125 centimetrů a váží 112 kilogramů. „Měla částečně poškozený zapalovač a vyhořelý motor, byla v ní trhavina,“ popsal stav rakety Jiří Chládek, hlavní pyrotechnik firmy Borgata, která tu průzkum provádí. Po vyzvednutí ze země odvezli výjimečný nález policejní pyrotechnici.

Pro pohon dělostřelecké rakety Wurfgranate 42 ráže 210 milimetrů používali Němci 18 kilogramů náplně ve tvaru sedmi trubkových zrn. Hlavice byla lisována za tepla a naplněna 9,2 kilogramu výbušniny. Doba hoření motoru trvala 1,8 sekundy.

Raketa doletí 7850 metrů při rychlosti 320 metrů za sekundu. „Používala se také ve výzbroji letounu Fw 190 při obraně Německa proti spojeneckým bombardérům. V pozemní verzi se odpaluje z pětihlavňového taženého raketometu,“ dodal podrobnosti o nalezené raketě Jiří Chládek.

„Na území České republiky bylo takových pum zatím objeveno jen několik,“ upozornil Chládek. V samotném Bořím lese například našli granát stejné ráže pyrotechnici před dvěma lety. Byl ale podstatně menší, měřil 65 centimetrů a vážil 125 kilogramů.

V Bořím lese se od roku 2015 zatím vyčistilo od munice 125,92 hektaru. Rozpracovaná je parcela o výměře 8,22 hektaru, kde je z poloviny hotovo.

VIDEO: Ukázka z oficiálního videa Policie ČR

Fotogalerie
13 fotografií