Čtyřmetrové bronzové sousoší, které tvůrce Anton Brenek v roce 1882 nazval »Humanitas neboli Lidskost«, má pohnutý osud. Do roku 1919 zdobilo Lažanského, dnes Moravské náměstí.

Jako nejmonumentálnější pomník ve městě a zároveň symbol brněnské německé kultury byl ovšem hned po vzniku republiky prvořadým trnem v oku českým vlastencům. Při prvním výročí vzniku Československa, v roce 1919, proto sochu oblíbeného císaře během noci potají strhla skupinka českých legionářů.

Pomník syna Marie Terezie pak téměř třicet let přežil zakopaný na dvoře jatek v Křenové ulici, poté jej náhodou objevil a před roztavením zachránil Vincenc Makovský.

Bronzovou sochu, vážící 800 kilogramů, nicméně za komunistů odmítlo převzít Technické muzeum. Císař tak našel místo v psychiatrické léčebně až v roce 1988, když se o zapomenuté soše dozvěděl tehdejší hlavní architekt Ústavu národního zdraví Karel Volavý.

Pomník je hold osvícenci, který ovlivnil Evropu

„Pomník císaře s dvěma alegorickými sochami Obchodu a Tolerance měl vzdát poctu osvícenému panovníkovi, jehož zásadní společenské a politické reformy ovlivnily celou střední Evropu a ze kterých dodnes těžíme,“ vysvětlil význam památky radní Brna-střed Michal Doležel (nestraník za Žít Brno).

„Všechny sochy se naštěstí dodnes dochovaly, a tak jsme s kolegou Petrem Bořeckým iniciovali opětovné postavení pomníku,“ dodal Doležel s tím, že rada městské části Brno-střed návrh schválila.

A autoři nápadu by sousoší rádi umístili na Dominikánské náměstí. „Po přestavbě náměstí by vytvořil novou dominantu,“ myslí si Doležel. Náměstí před magistrátem má totiž po opravách získat historickou podobu, zmizí z něj například obludné parkoviště.

Císař před magistrátem? Prý moc velký…

Plán má ale i kritiky. Někteří například poukazují na to, že čtyřmetrový monument, navíc umístěný ve svahu a na podstavci, bude vzhledem k ploše náměstí příliš vysoký a dominantní. Podle jiných se jinak skvělá císařská skulptura příliš nehodí k barokním sochám před kostelem.

Císař Josef II. se nicméně do centra Brna každopádně znovu podívá. Umístění sousoší nyní posuzuje Kancelář architekta města Brna.

Na Moravské náměstí, odkud shlížel císař na Brňany naposled, se však určitě nevrátí. Čeká jej totiž přestavba na moderní park a pro historickou sochu tam nebude místo.

Josef II. byl evropským osvícencem

Nejstarší syn Marie Terezie, Josef II. (1741 až 1790), byl v letech 1765 až 1790 císařem Svaté říše římské a v letech 1780 až 1790 králem uherským a (nekorunovaným) králem českým, markrabětem moravským a arcivévodou rakouským. Byl jedním z nejvýznamnějších panovnických představitelů evropského osvícenství, prosadil řadu reforem. V českých zemích se těšil obzvláštní oblibě. Častý výskyt jména Josef je podle historiků právě odrazem jeho obliby mezi obyčejným lidem, jehož postavení podstatně zlepšil. Díky jeho oblibě u sedláků mu lidé dokonce začali přezdívat »selský panovník«.

VIDEO: Velký zájem vyvolal růžový tank Davida Černého, který byl vloni na několik týdnů umístěn před evangelický chrám na Komenského náměstí v centru Brna.

Video
Video se připravuje ...

Od zvednutí jeřábem až po dosednutí na zem uplynulo necelých 10 minut. Teď je růžový tank na několik měsíců brněnskou atrakcí. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
11 fotografií