„Události a zvraty druhé světové války jsou natolik fascinující, že nelze odolat,“ vysvětlil Blesku hlavní organizátor akce David Kincl, proč opakovaně sází právě na toto téma. Historie se opakovala, oddíly rudoarmějců dobře opevněné vojáky německé branné moci po půl hodině dostaly ze zákopů a triumfovaly.

A skutečnost? Situace na jaře roku 1944 u Kamence Podolského znamenala hrozbu katastrofy pro jižní skupinu v podobě německé 6. armády. Ta se pod velením maršála Ericha von Mansteina probila z obklíčení, ale za cenu obrovských ztrát. Prameny uvádějí až 35 tisíc mrtvých, zajatých a nezvěstných a ztrátu valné části bojové techniky. Mansteina o něco později Adolf Hitler odvolal a poslal do důchodu.

Slavný T-34 v akci

Sovětským trumfem se při rekonstrukci v Army Parku stal legendární tank T-34, jeden ze dvou, které jsou v Česku k vidění. „Vytáhli jsme ho kdysi z kovošrotu a dali do kupy. Účastní se rekonstrukcí také na Slovensku,“ prozradil jeho majitel Josef Smetana (69). Jeho téčko je jediným provozuschopným strojem tohoto druhu v Česku. Druhý exemplář stojí v muzeu v Lešanech.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s Josefem Smetanou, majitelem jediného pojízdného tanku T-34 v České republice Zdeněk Matyáš

Legendární T-34 v držení Josefa Smetany má původní podvozek z roku 1944. „Věž je kopií těch, které se montovaly v letech 1942–43 na typ T-34/76,“ popsal sběratel. Jen pro zajímavost, Smetanův T-34 má výkon 520 koní, jeho spotřeba činí 250 litrů nafty na 100 kilometrů v rovném terénu. Při jízdě v členitém terénu stoupne až na 350 litrů na 100 kilometrů.

Mezi dvěma stovkami nadšenců v dobových uniformách nechyběly ani ženy. Regina (17) a Nikola (27) oblékly německou uniformu. Nad poznámkou, že stojí na nesprávné straně, mávly rukou. „Prostě se nám líbí naše uniformy. Jenom mi vadí, že se pokaždé musíme po bitvě vzdávat,“ usmívala se Nikola.  

Fenomén Army Park

Pětihektarový areál poblíž Ořechova u Brna je největším zábavním military parkem v Česku. Kromě rekonstrukcí bitev si v něm lze zahrát paintball, projet se na čtyřkolce, vyzkoušet opičí dráhu, zastřílet si na střelnici. Součástí je také muzeum.

Video
Video se připravuje ...

Rekonstrukce jednoho ze střetů Rudé armády a německého Wehrmachtu v roce 1944 u ukrajinského Kamence Podolského. U Ořechova se do ní zapojilo na 200 nadšenců z Česka i okolních zemí. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
21 fotografií