Absence národní kulturní památky nebo nemovitosti v UNESCO naše město výrazně handicapovalo v dotačních možnostech. Tímto by se to mohlo změnit,“ doufá mikulovský starosta Rostislav Koštial (56, ODS).

Krok vlády v demisi vítá i římskokatolický farář Pavel Pacner. „Toto prestižní označení by nám mohlo pomoci při shánění financí a dotací na různé opravy. A rozhodně tím poutní místo získá na větší atraktivnosti, i když o turisty my tady v Mikulově nouzi nemáme,“ uvedl Pacner.

Kostel svatého Šebestiána a přilehlá kampanila na samém vrchu Svatého kopečku prošly v letech 2014 a 2015 rozsáhlou rekonstrukcí. Završila šestiletý cyklus rekonstrukcí 17 objektů na Svatém kopečku, které tvoří jednu z nejstarších křížových cest na sever od Itálie. Celkové náklady na opravu kostela sv. Šebestiána a zvonice dosáhly 7,6 milionu korun.

Počet národních kulturních památek v Jihomoravském kraji roste. Loni k nim přibyl například loucký klášter ve Znojmě. Podle dostupných informací je jich nyní v kraji už 33. Vila Tugendhat a lednicko-valtický areál jsou navíc památkami UNESCO.

Fotogalerie
4 fotografie