Magistrát je potřebuje k stavbě fotbalového stadionu za Lužánkami. Arénu za dvě miliardy korun pro 30 000 diváků přitom koalice vedená hnutím ANO před volbami lidem slíbila.

Petici proti záměru magistrátu odstartovala brněnská opoziční ODS. Brno si totiž jako majitel nechává vybrané objekty ke směně ocenit. Posudky by měly být hotovy během února.

Město nabízí například čerstvě za osmdesát milionů korun opravenou krytou tržnici na Zelném trhu, renesanční Dům pánů z Kunštátu nebo dům na Špilberku. Procházka má naopak na pozemcích města za Lužánkami tenisovou halu nebo podzemní garáže a asfaltové chodníky.

„Město není rozhodně v tak nevýhodné pozici, aby se muselo nechat dotlačit k prodeji svého rodinného stříbra, řekl Blesku šéf brněnské ODS Robert Kerndl.

Podnikatel drží Brno v šachu

Brno se s podnikatelem, který oficiálně žije – podobně jako bezdomovci – na úřední adrese, snaží marně dohodnout delší dobu. A tahá vinou předchozích městských reprezentací skutečně za kratší konec. Prohrálo dokonce s Procházkou i soudy a kvůli užívání parkoviště nebo chodníku mu musí platit miliony ročně.

Další soudy městu v případě nedohody hrozí, primátor Petr Vokřál (ANO) se obává, že v případě prohry bude muset Brno platit Procházkovi 16 milionů korun ročně.

Procházkův majetek má údajně cenu asi čtvrt miliardy korun. V handlu s Brnem nechce peníze, ale požaduje nemovitosti za nemovitosti. To je také hlavní důvod, proč město namísto finančního vyrovnání hledá vhodné domy ke směně.

Fotogalerie
8 fotografií